Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Славни победи и нови способности

[post-views]
Славни  победи  и нови способности

DSC08412Утрешният ден –  4 юли, е обявен за празник на гарнизон Пловдив преди 105 години. Това става със заповед от 1915 г. по частите на 2-ра Тракийска пехотна дивизия, която е препотвърдена със Заповед на министъра на войната от 1926 г. Така 4 юли (21 юни по стар стил) започва да се чества като боен празник на полковете от 2-ра Тракийска пехотна дивизия и Пловдивския гарнизон.
Защо тази дата е толкова важна, за да бъде определена за празник? Денят е избран в чест на победата при с. Криволак по време на кратката, но кръвопролитна Междусъюзническа война през 1913 г. Воините от 2-ра Тракийска дивизия, усилена с 11-и Сливенски полк и 49-и пехотен полк от 3-та Балканска дивизия, получават задача да атакуват и овладеят силно укрепените сръбски позиции при Серка планина и с. Криволак. С особено ожесточение се отличават боевете на 20 и 21 юни (3 и 4 юли по нов стил). След ръкопашен бой сърбите са принудени да отстъпят. Впоследствие те получават подкрепление и контраатакуват. С нарастващо напрежение боят се води цялата нощ. С много героизъм и себеотрицание българските воини съкрушават устрема на сърбите и ги обръщат в паническо бягство. Така 2-ра Тракийска дивизия пробива считаната за непристъпна сръбска позиция при с. Криволак и постигайки изключителна победа, напълно разгромява Тимошката сръбска дивизия. Събитието има стратегическо значение, защото осуетява съединяването на гръцката и сръбската армия и общото им настъпление към София. 
Полковете от гарнизон Пловдив участват в Първата световна война и постигат забележителни победи в битки и сражения, като първата защита на Дойранската крепост и боевете по време на Добруджанската епопея. В ожесточените битки при Завоя на р. Черна загива командирът на 9-и пехотен полк полковник Борис Дрангов.
След Първата световна война в Пловдив се утвърждава традицията по честването на празника на гарнизона. Особено паметно е тържеството през 1938 г., когато на полковете от Тракийската дивизия се връчват новите бойни знамена. 
След Втората световна война празникът на гарнизона не се отбелязва. Честването бе възстановено с подобаващи прояви през 2016 г. И 4 юли продължава да напомня за славните победи и сегашното развитие на формированията от гарнизона. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани