Информационен център на Министерство на oтбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Развитието на Специалните сили ще продължи

sksf-5Днес почитаме храбростта на всички воини на пловдивския гарнизон, които паднаха по бойните полета на Балканската, sksoМеждусъюзническата, Първата и Втората световна война за осъществяване на българския национален идеал – обединението на всички българи под един покрив. На този празник отбелязваме и всички български воини, които в мирно време се готвиха и служиха да защитават териториалната цялост и суверенитета на България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 юли, в Пловдив, където се проведе ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции(СКСО). На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили. То ще продължи и със създаването на още една група на специалните сили в София, добави министър Каракачанов. „Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз – „Там, където другите не могат“. Не skso-6забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога да не пада в чужди ръце“.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави военнослужещите от СКСО за получаването на новото им бойно знаме и им пожела здраве и успех в службата. "При регионални конфликти, или, ако не дай Боже нещо се случи, това са хората, на които най-много разчитаме", подчерта той.

Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствено слово по повод връчване на бойното знаме и откриването на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той беше категоричен, че проведената вчера сертификация на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е била успешна, динамична и сложна, благодарение именно на вложените съвместни усилия.

Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО.

Адмирал Ефтимов се обърна към командира на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев: „Господин генерал, в строя вече имате и други униформи на видовете Въоръжени сили, нека този брой се множи! Зад вас застават и командирите на видовете Въоръжени сили и всички командири от формирования от Българската армия. Работете за съвместността, това е необходимо в съвременните условия!“, призова началникът на отбраната.

В слово-отговор генерал-майор Явор Матеев подчерта, че днес е паметен ден за Силите за специални операции на Българската армия. "Специалните сили на Българската армия преминаха през върхове, но и много изпитания", посочи той. "И днес даваме всичко от себе си с това, с което разполагаме, за да изпълняваме нашите задачи в интерес на националната сигурност и суверенитета на Република България", каза генерал-майор Явор Матеев. "Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд. Само с вяра и труд мъжете и жените от Специалните сили постигнаха това, което сме днес: извоюваха своето място в йерархията на Българската армия и своето специално място в архитектурата на националната сигурност на Република България", каза още генерал-майор Матеев.

Ритуалът по освещаването на знамената отслужи Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия. След освещаването и традиционния ритуал по забиването на пирони в дръжката, бойното и представителното знаме на СКСО бяха връчени от министър-председателя и министъра на отбраната на генерал-майор Явор Матеев. Официално беше открита и сградата на Командването, вече като Щаб на СКСО, с новата емблема на нея.

На връчването на знамената присъстваха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание о.з. генерал Константин Попов, командири на военни формирования, народни представители, представители на местната и централната власт в Пловдив, ветерани. Сред чуждите гости бяха командващият специалните сили на САЩ в Европа генерал майор Кърк Смит, както и командирите на специалните сили в Гърция и Румъния – ген. майор Георгиос Цицокостас и бригаден генерал Дачиан Шербан.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи плакет на Командването на министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание и г-жа Валентина Боцева, съпруга на предишния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, в знак на признателност за съвместната им работа.

В Пловдив тази вечер продължават тържествените събития по случай празника на гарнизона на 4 юли.

Източник: mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top