Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпрецедентни мерки: Австралия затвори граница между два щата

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 65

koronavirusБезпрецедентни мерки в Австралия заради пандемията от Ковид-19. Властите обявиха, че ще затворят границата между двата най-гъсто население щата Нов Южен Уелс и Виктория, като част от усилията им да ограничат разпространение на заболяването. Междувременно Индия измести Русия в черната класация по брой заразени, след случаите с коронавируса прескочиха границата от 700 хиляди.

Решението на австралийските властите да затворят за неопределено време границата между двата щата Нов Южем Уелс и Виктория е прецедент за последните 100 години.

До крайна мярка се стигна, след като в най-големия град на страната Мелбърн за по-малко от две седмици бяха регистрирани стотици случаи на заболяването.  Властите се опасяват, че Австралия е на прага на пред втора епидемична вълна, след като в продължение на няколко седмици в страната почти нямаше нови случаи с Ковид-19. Според експертите причината за връщането на вируса е нарушения в мерките за сигурност в хотелите на територията на щата Виктория, които бяха използвани за временни убежища за поставяне на хора под 14 дневна карантина. Голяма остава опасността вирусната инфекция да се върне в Европа. За по-малко 48 часа Испания постави под карантина втори район, след Галиция и Каталуния блокира няколко големи общности. Швейцария също върна част от мерките си, като направи задължително носенето на маски в обществения транспорт, за разлика от Германия където властите в няколко провинции искат маските да станат препоръчителни

Гърция също обяви, че затяга мерките по границата, след като от днес влиза в сила, забраната за сръбските граждани да влизат в страната. Причината високия ръст на заболели в столицата Белград. Междувременно Индия продължава да отича стабилен ръст на новите заболели. През уикенда броят на заразените нарасна на над 700 хиляди и вече официално измести Русия от третото място, в фаталната класация.

Според последните данни на университета Джонс Хопкин борят на заразените по света е малко над 11 милиона и 300 хиляди, а починалите са 533 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани