Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победа за управляващите На предсрочните избори в Хърватия

[post-views]
Хърватия ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна, заяви хърватският министър на отбраната Иван Анушич

flag-CroatiaУправляващата Хърватска Демократична общност спечели предсрочните парламентарни избори в страната. Според предварителните резултати партията на премиера Андрей Пленкович ще има 68 депутата в 151 местния парламент. Втора политическа сила е Социалдемократическата партия, която ще има  48 народни представилите.

Победата на Хърватската демократична общност беше очаквана, но не и с толкова голяма преднина.  Според социологическите проучвания вотът трябваше да е оспорван, след като в последните седмици рейтингът на премиера Андрей Пленкович започна да спада.

Андрей Пленкович – министър-председател на Хърватия:

„Това е голяма победа, но и голям ангажимент. Имахме труден мандат и по всичко личи, че ние предстоят още по-големи предизвикателства.

Независимо от успеха Пленкович пак ще трябва да търси партньор, за да сформира правителство. Остава въпроса с кого?

Опозиционната Социалдемократическа партия заяви, че няма да участва в широка коалиция. Третата политическа сила е крайнодясното и антиевропейско движение „Отечество“ на певеца Мирослав Шкоро, който малко вероятно да бъде поканен за коалиционен партнор.

Както и да изглежда новото хърватско правителство то ще трябва да се справи с трудната задача да изведе страната финансовата криза, след като икономиката на страната се сви с 10 процента, заради пандемията от Ковид-19.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани