Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС изправен пред дълбока рецесия, ЕК: Спад от 7.1% за България, растеж от 5.3% догодина

[post-views]
Инфлацията в ЕС се свива, в България пада от 13 на 7,8%. Европейската икономика изглежда ще се спаси от рецесия

15-eurozoneРецесията в ЕС заради пандемията от КОВИД-19 ще е по-тежка от очакваното. Това показват ревизираните прогнози на ЕК, според които българската икономика ще се свие с 7,1 процента до края на 2020 г., като очаквания растеж за следващата година ще е 5.3 на сто.

Според първоначалните прогнози на ЕК икономиката на еврозоната се очакваше да се свие до края 2020г. със 7,7 процента, а тази на ЕС с 7.4 на сто. След ревизията стойностите се промениха съответно на 8,7 и 8,3 процента. Интересен момент е, че растежът за 2021 г. ще е едва 5.8.

С това надеждата, че след рязкото свиване на икономика през 2020г. ще последва рязък ръст, продължава да избледнява.

По отношение на България от Комисията очакват, че прогнозирания нисък ръст за 2021 г. ще се дължи на намаляване на инвестициите, както износа на български стоки.

Очаква се инвестициите да се върнат към положителен тримесечен растеж едва в началото на 2021 г. заради оставащата висока несигурност.

Независимо, че Европа влиза в тежка рецесия от комисията посочват, че като цяло инфлацията в блока ще остане ниска, включително и за България.

Припомням, че в опит да ограничи до минимум икономическите  последици от пандемията, ЕК предложи спасителен пакет в размер на 750 милиарда евро, като 2/3 от сумата да се дава под формата на грантове. За да стане помощта факт, тя се нуждае и от подкрепата на ЕП и Европейския съвет, който обаче остава разединен по въпроса.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани