Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП прие окончателно пакета „Мобилност”

[post-views]
Втори конвой с български ТИР-ове тръгна за България от италианско-словенската граница

tirove

Европейският парламент прие пакет ,,Мобилност“ без никакви изменения. Така окончателно бяха отхвърлени внесените поправки от българските евродепутати, които пряко засягат превозвачите ни. България ще използва всички механизми за защита на транспортния сектор и ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите на пакета ,,Мобилност“, коментираха българските евродепутати Петър Витанов и Андрей Новаков.

Пакетът „Мобилност” бе приет с голямо мнозинство. Против гласуваха 180 души, сред които и българските евродепутати.

Новите правила ще влезнат в сила след обнародването им в официалния вестник на ЕС. Според тях водачите на международни пътни превози ще трябва да се връщат в страната си на редовни интервали. Седмичната почивка не може да бъде ползвана в кабината на превозното средство. България определя пакета като  дискриминационен и ограничаващ по няколко причини, като основната е, че това ще нанесе тежък удар на българските превозвачи. Според проучвания новите правила драстично ще намалят  БВП на България  с процент и половина.

 Евродепутатът Ангел Джамбазки остро критикува резултата от гласуването, като го нарече поредно доказателство за двоен стандарт в Европейския съюз. Според него с новите правила се потъпква правото на свободно движение и свободна икономическа инициатива, а част от приетите текстове противоречат на т.нар. „Зелена сделка“.

Пакетът,,Мобилност“ предложен от френския президент Еманюел Макрон през 2017 г.. Български и румънски превозвачи се обявиха против въвеждането на мерките, последваха множество протести в страната и пред сградата на парламента в Страсбург.

Най-ново

Единична публикация

Избрани