Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обрат в Сърбия: Сръбският президент оттегля вечерния час

[post-views]
Обрат в Сърбия: Сръбският президент оттегля вечерния час

police_SrbiaПоредна нощ на протести и сблъсъци в Белград, независимо, че сръбският президент Александър Вучич се отказа да наложи полицейски protesti_Srbiaчас.  Мярката е част от усилията на правителството да ограничи разпространението на коронавируса в страната.

За второ денонощие хиляди излязоха по улиците на Белград. Причина за протестите са плановете на правителството да наложи повторна блокада заради коронавируса. Президентът определи ситуацията с вируса в Белград за тревожна и критична. Той предупреди, че капацитетът на болниците е почти изчерпан.

Въпреки това, протестиращите не се съобразиха с призива на президента да не се събират, тъй като масовото струпване на хора ще увеличи заразата.  И тази нощ недоволството прерасна в сблъсъци между демонстранти и полицията, като органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Независимо от протестите сръбският държавния глава уточни, че изключва въвеждането на вечерен час от петък до неделя. Новите мерки за борбата с коронавируса ще бъдат обсъдени на среща между кризисния щаб, министър председателя и министъра на здравеопазването. Припомням, че Сърбия наложи едни от най-строгите мерки в  Европа в борбата  с епидемията, но твърде бързо ги облекчи, което активизира разпространението на вируса в страната. Общият брой потвърдени случаи на коронавирус във страната възлиза на 17 076, с 341 смъртни случаи.

 

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани