Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният музей представя „Армията във време на промени“

[post-views]
Военният музей представя „Армията във време на промени“

1-NVIMМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие най-новата изложба на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Армията във време на промени” на 14 юли. Събитието се осъществява по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на НВИМ. Изложбата проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус, съобщиха от музея.
Преориентацията по оста Изток–Запад, преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването и отношението към САЩ и Русия са само част от темите, засегнати в изложбата. Чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години, са представени нелекият път и тежките избори в това трудно време. Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключовите събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията. 
Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към Родината. Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията – началници на Генералния щаб, командири на трите вида въоръжени сили, министри на отбраната, офицери и подофицери. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг. Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников” АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор”, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела”, снайперска пушка „Драгунов”, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус” 98DA и др. 
Цивилният живот, който неизменно съпътства развитието на Българската армия, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода. 
Откриването на изложбата „Армията във време на промени” ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой поканени, съобщиха от музея. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани