Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Действия и стрелби на доверието

[post-views]
Действия и стрелби на доверието

DSC08354Инфилтриране на тим за специални операции по парашутен способ. Скок на военнослужещи от самолет  „Спартан” от височина 400 м с парашутна система МС-6. Унищожаване на обект със собствените огневи средства. Оказване на медицинска помощ и евакуация на ранен с хеликоптер „Кугар“. Ексфилтрация на тим за специални операции по способа „външен товар“ с вертолет Ми-17… 
Действията следват едно след друго. Стрелба в тесни пространства от различни положения с използване на оръжието в движение. Демонстрация на т.нар. стрелба на доверието, в която воините са един срещу друг на малки разстояния и водят огън по мишени в близост до тях. Извършва се скок от височина 2000 м с парашути тип  „летящо крило” SOC TW 7 – 315…
Всъщност всичко това бе по време на тактико-специалното учение Stealth Dagger 2020 на летище „Чешнегирово” –  финален етап от националната сертификация на Тактическата група за специални операции за дежурство към Силите за отговор на НАТО, което ще започне от 1 януари 2021 г. В учението участваха над 250 военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), ВВС, ВМС и НВУ „Васил Левски”. 
Сертифицирането на Тактическата група „Специални операции” е много отговорен акт и се радвам, че СКСО поддържа стандарта. Наблюдавахме много впечатляваща демонстрация. Трябва да се гордеем с нашите Специални сили, с техните отговорност, устрем и готовност да овладяват нови задачи. Искам да отбележа усилията на СКСО, за да намерят Специалните сили достойно място в организационната структура на Българската армия. Никой не може да действа сам в съвременните условия и затова бе създадено СКСО. Убеден съм, че воините ще се справят с предстоящите задачи, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 
Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза, че за първи път по време на сертификационно учение участваха не само формирования от Специалните сили и 24-та авиобаза с нейните летателни средства, но и елементи и групи от състава на Морския специален разузнавателен отряд от ВМС. В учението бяха включени и курсанти от НВУ – специалност „Разузнаване”. Така с това взаимодействие СКСО защити името си.
DSC08407Действията на летище „Чешнегирово” наблюдаваха още командирът на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Смит, командирът на Специалните сили на Гърция генерал-майор Цицикостас, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Специалните сили на Румъния бригаден генерал Шербан, заместник-командири на ВВС и СВ, командири на формирования, представители на държавната и местната власт, директори на дирекции в МО и ветерани от Специалните сили.
Тактическата група за специални операции е с численост до 150 човека и е подготвена да изпълнява задачи по специално разузнаване, директни действия и военно подпомагане. Неин командир е подполковник Тодор Грибачев. След активиране групата е в готовност до 45 денонощия да бъде развърната и да действа. 

Първата сертификация бе през 2007 г. 

DSC08460Да се върнем малко към историята. Първата Тактическа група от Специалните сили с командир подполковник Петко Лилов премина национална сертификация през октомври 2007 г. Тя протече в няколко фази съгласно натовската система за оценка CREVAL. Председател на комисията от щаба на Сухопътни войски бе генерал-майор Атанас Самандов. Имаше и наблюдатели от НАТО – от Испания и Италия, а на крайния етап присъства началникът на Компонентното командване на Силите за специални операции за Европа вицеадмирал Уилям Макрейвън. 
След това част от Тактическата група замина за Италия за участие в многонационално учение на Силите за специални операции. Националната сертификация бе потвърдена от комисия на НАТО, а групата бе сертифицирана като елемент от Силите за отговор на Алианса. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани