Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напусна ни 100-годишен генерал

[post-views]
Напусна ни 100-годишен генерал

IMG_6853На 22 юни на 100-годишна възраст почина о.з. генерал-майор Иван Желев. Отиде си от този свят, месец преди да навърши 101 години – роден е на 30 юли. От 1959 до 1985 г. е командвал Строителната дивизия в Пловдив. Под неговото ръководство са построени спортната база Белмекен, радиорелейният център на връх „Ботев”, хидроенергийни обекти като каскада „Въча” и „Белмекен-Сестримо”, летища, мостове, пътища, културни домове, много жилища и др. 
Генералът има заслуга и за спасяването на паметника на Гюро Михайлов, който бе захвърлен в едно от военните формирования на район „Гладно поле”. Сега този паметник се намира на Централния площад в Пловдив.
Ето каква разказва Катя Джонова, работила като счетоводител в Строителната дивизия: „Като член на военно-стопански съвети съм била свидетелка как са разпределяни целевите награди. Често най-високата премия получаваше примерно булдозерист от някой обект. Търсеше се личният принос, хората чувстваха, че трудът им е оценен и те даваха максимума от себе си”. 
Войниците са се изхранвали с произведеното в помощното стопанство. В Строителни войски, напомня Катя Джонова, служеха и висшисти, но и наборници, които бяха ограмотявани и им се е даваше възможност да добият професия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани