Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нотр Дам отново в готически стил

[post-views]

1555391076_pozhar-v-notr-dam-de-pari-udalos-potushitПарижката катедрала ,,Нотр Дам“ ще бъде реставрирана в автентичния си вид. Възстановяването на храма се очаква да започне през следващата година и да завърши преди началото на олимпийските игри в Париж през 2024 г.

,,Парижката Света Богородица“ ще запази оригиналния си готически стил. Френският държавния глава Еманюел Макрон обяви, че катедралата ще запази оригиналния си вид, след вълна от предложения за възстановяването й в съвременен стил. Реставрацията ще стане съвместно с парижкото кметство.  Елисейският дворец не изключва и създаването на музей, посветен на реставрацията на „Нотр Дам“.

Катедрала ,,Нотр Дам“ се запали през април 2019 г. по време на реставрация и горя почти 15 часа. Огънят започна от заострената кулата и напълно я унищожи. Разрушени бяха дървеният покрив и пода на катедралата. Светът реагира мигновено на инцидента, като дари суми за възстановяването на храма.

„Парижката Света Богородица“ е един от най-известните символи на  Франция. Приблизително 12 – 13 милиона души я посещават годишно, което я прави най-посещаваният паметник в Париж. Обявена е за исторически паметник и за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 г.

Най-ново

Виж още

Избрани