Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметен ден за Специалните сили

[post-views]

sksoНа тържествена церемония в skso
Пловдив бяха връчени бойното и 
представителното знаме на СКСО

 На 4 юли в Пловдив се състоя церемония по освещаване и връчване на бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Ритуалът по освещаването отслужи Пловдивският митрополит Николай. Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчиха знамената на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Представена бе и новата емблема на Командването.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави военнослужещите от Специалните сили, каза им, че на тях се разчита много, и им пожела здраве и успех в службата. 
Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз – 
 „Там, където 
другите не могат“
Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога то да не попада в чужди ръце, заяви в словото си министърът на отбраната. 
sksoКато началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“, подчерта в приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ден преди този ритуал той наблюдава на летище Чешнегирово финалния етап от сертификацията на Тактическата група за специални операции и даде висока оценка за действията на военнослужещите. 
Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на МО за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО. А на генерал-майор Матеев препоръча работа за съвместността, която е необходима в съвременните условия. И го увери, че зад него застават и командирите на видовете въоръжени сили, както и всички командири на формирования от Българската армия.
Днес е паметен ден за Силите за специални операции. Те преминаха през върхове, но и през много изпитания. Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд. Само с вяра и труд мъжете и жените от Специалните сили постигнаха това, което сме днес – извоюваха 
своето място в йерархията на Българската армия и своето специално място в архитектурата на националната сигурност на Република България, посочи в словото си  генерал-майор Явор Матеев. Той връчи плакети на СКСО на премиера, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана в 44-тото Народно събрание, както и на съпругата на предишния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, в знак на признателност за съвместната им работа. Накрая на ритуала представителни формирования преминаха в тържествен марш начело с новите знамена на СКСО.
На церемонията присъстваха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание о.з. генерал Константин Попов, командири на военни формирования, народни представители, представители на местната и централната власт в Пловдив, ветерани. Сред чуждите гости бяха командващият Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кърк Смит, командирът на специалните сили на Гърция генерал-майор Георгиос Цицокостас и командирът на специалните сили на sksoРумъния бригаден генерал Дачиан Шербан.
През следващата седмица в СКСО предстои конкурс за набиране на войници. Изпитите са на 14 и 15 юли.
Специално за в. „Българска армия” генерал-майор Явор Матеев каза: „Както е по план, батальоните се развиха и от 1 юли те прераснаха в три групи „Специални сили”. От 1 юли е факт и батальонът за логистично осигуряване. Така че заедно със сформираните на 1 ноември м.г. щабен батальон и Учебен център за подготовка и бойно осигуряване, това вече са 
 новите формирования
на СКСО на Българската армия. Те са и по нов щат, защото той е нараснал, особено за бойните формирования. От 1 януари 2021 г. развиваме новата – първа група „Специални сили”, в района на София. 
Всичко продължава по план. Реално ние ще придобием такава част от летище „Чешнигирово”, каквато ни е необходима, и за разполагане, и за водене на бойна подготовка. Ние сме горди, че са ни повярвали, че са ни подкрепили и държавното ръководство, и политическото и военното ръководство на МО, така че Специалните сили да могат да се развиват по най-добрите световни стандарти.
Специално искам да благодаря на в. „Българска армия” –  на главния редактор и на всички журналисти от вестника за подкрепата и отразяването на нашата дейност през годините. Също искам да благодаря на Информационния център на МО и на дирекция „Връзки с обществеността”. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани