Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Родната гвардия стана на 141 г. Елитната част търси да назначи 80 гвардейци

[post-views]
Родната гвардия стана на 141 г.  Елитната част търси да назначи 80 гвардейци

gvardeiciСлужбата там е една 
от най-престижните 
и тежките в армията

След два дни Националната гвардейска част, едно от най-елитните формирования  в армията ни, става на 141 г. Обикновено навечерието на всеки празник е повод за равносметка – какво е направено и постигнато, какво предстои. Повод да се очертаят и жалоните на бъдещото развитие на формированието. За разлика от всички други военни формирования бойците на гвардията са всеки ден пред погледа ни. На всички нас – българи и чужденци, граждани, гости и туристи. И всички им се възхищаваме на подготовката, на визията, на професионализма им. Защото те са лицето на държавата. Те първи посрещат държавни глави, президенти, папи и патриарси. И отзивите за тези момчета са повече от прекрасни.
Но как се постига всичко това – само те си знаят. С упорит, къртовски труд, с непосилни тренировки – в пек и студ, в слънце, дъжд и сняг. За тях просто няма почивен ден – те са 24 часа на разположение на службата, 365 дни в годината. Наистина не е лесно да станеш гвардеец. Изискванията за мераклиите са да имат минимум завършено средно образование. Да са високи от 175 до 185 см, като компромиси с този критерий не се правят. Освен това не трябва да имат белези и татуировки по видимите части на тялото, а BMI (индекс на телесната маса) трябва да варира в границите от 20–30 %. И това е само началото, всичко останало се постига с много пот на челото. Заетостта на един гвардеец е 2–4 караула месечно – пред парадния вход на Президентството и вътре пред знамето, както и 2–3 официални мероприятия седмично. Ненапразно се смята, че службата в гвардията е една от най-тежките в армията.
Каква е днешната картина по отношение на окомплектоването с кадри на Националната гвардейска част. „Сега  вакантните места за гвардейци са около 80“, съобщиха за в. „Българска армия“ от командването. Предстои обаче да се проведе конкурс за попълване на част от свободните щатове. Той ще е за попълване на 65 свободни щата. От тях за гвардейци – 50, номер от разчет – 1, озвучител – 1, шофьори – 13 с категория „С“, „С+Е“, „D”. Срокът за подаване на документи за кандидатстване  във военните окръжия по местоживеене е до 08.09.2020 г. Информиране на одобрените за явяване на конкурс е до 18.09.2020 г. Провеждането на изпитите е на 23 и 24.09.2020 г.gvardeici

Първият ескорт

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции.
Изборът пада върху Софийска №1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли (стар стил) тя осъществява първия официален ескорт на български княз. За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с Указ № 28 от 30.08.1879 г. за Собствен конвой на княза.

Ансамбълът – съзвездие от таланти

От март 2009 г. Ансамбълът на Българската армия е в състава на Националната гвардейска част. Днес той се нарича Представителен ансамбъл на въоръжените сили. От неговото създаване до днес през състава му са преминали едни от най-видните български дейци на изкуството и културата.
Днес отново известни и любими български изпълнители са част от афиша на Ансамбъла – Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Антония Маркова, Станислава Димитрова – Съни, Вили Станева, Соня Иванова, Таня Дупаринова, Надя Казакова, фолклорна формация „Ладена”, танцов състав „Алгара”, оперният певец Стоян Бончев и емблематичният квартет „Армейска песен. Водеща на концертите е очарователната Галя Димитрова, която заедно с актьора рецитатор Янко Лозанов участва в тържествените мероприятия на гвардията. Началник на представителния ансамбъл на ВС е Снежина Темелкова, която е и сценарист на концертите. Музикален ръководител е Ивайло Терзиев, а хореограф-постановчик на концертните спектакли – Десислав Михайлов.

Тяхната униформа 

Тя е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. В нея са съчетани най-добрите елементи от хусарската униформа и от историческата традиция на българската държава. От 1883 г. до днес гвардейската униформа с малки изключения е запазена в първоначалния си вид.
Гвардейската униформа се състои се от гвардейски калпак, мундир, тъмносин брич със сребърни кантове и черни ботуши с шпори.Зимният вариант на униформата е мундир от малиновочервено сукно, украсен с бели, сърмени орнаменти и сив гвардейски калпак, а летният – бяла куртка с червени орнаменти и бял гвардейски калпак. Мундирите и в двата варианта на офицерската униформа са богато украсени. Безспорно най-атрактивен в униформата е гвардейският калпак, украсен с „Александровската” звезда и неизменното орлово перо – символ на гордия български дух. И още нещо, което прави неповторима гвардейската униформа, са задължителните за офицера аксесоари – гвардейската сабя и лядунка (парадна офицерска паласка за барут).
 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани