Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Велко Велков: Участваме в „Бриз 2020“ с 15 кораба и над 850 военнослужещи

[post-views]
Флотилен адмирал Велко Велков: Участваме в „Бриз 2020“  с 15 кораба и над  850 военнослужещи

2Учението подобрява оперативната съвместимост на тактическо ниво между участниците, казва 
командирът на Флотилия бойни 
и спомагателни кораби

– Г-н флотилен адмирал, първо бих искал да Ви попитам с какви сили и средства ще участва Флотилия бойни и спомагателни кораби в предстоящото учение „Бриз 2020“?
– Учението „Бриз 2020“ е ежегодно българско военноморско учение с многонационално участие, което ще се проведе за 24-та поредна година. Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост на тактическо ниво между участниците при провеждане на конвенционални и неконвенционални военни процедури, както и противодействие на асиметрични заплахи. То е фокусирано и върху повишаване на нивото на междуведомствена координация и усъвършенстване на сътрудничеството с правителствени и неправителствени организации. Учението предоставя условия за упражняване на онези тактически задачи, необходими на силите на НАТО за провеждане на морски операции в коалиционен формат. В допълнение към българските сили в учението ще участват кораби и личен състав от Белгия, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Румъния, Испания, Турция, Съединените американски щати, както и корабите от двете постоянно действащи корабни военноморски групи на НАТО – SNMG2 и SNMCMG2. Тази година в учението от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, ще участват 15 бойни и спомагателни кораба и над 850 военнослужещи.
– Какво е по-различното в това учение в сравнение с предишните издания?
– Следвайки традициите  по време на учението се отработват епизоди в две основни направления. Първото направление е по отношение на briz-20гражданско-военното сътрудничество. Взаимодействието с правителствени и неправителствени организации, съдействието и оказването на помощ при природни бедствия, промишлени аварии и екологични катастрофи е една от задачите на Въоръжените сили на Република България, и в частност на ВМС по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време”. Другото направление на планираните сериали в учението „Бриз 2020“ е по отношение на мисия „Отбрана”, където флотилията е необходимо да  поддържа способности за участие в съюзна отбранителна операция, както и наблюдение и защита на националните морски пространства. Открояващата се разлика във всяко едно учение „Бриз“, която откривам, е човешкият фактор. Приятно е да видиш военнослужещи, заемали различни длъжности през годините на провеждане на учението, като от щурман през капитанския мостик до офицер, участващ в процеса на планиране на учението. Всъщност това е традицията във флотилията, която се изразява в професионализма на военнослужещите и предаването на натрупания опит през поколенията, водещ до събирателното понятие „повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието“. И не на последно място не може да не отбележим, че тазгодишното издание на учението „Бриз 2020“  се провежда в условията на редица ограничения, наложени от пандемията от COVID-19. Във флотилията досега не са регистрирани случаи на заразени от вируса, но въпреки това се изпълнява пълният обем от противоепидемични мерки.
– Понеже сте отскоро командир на флотилията, в какво състояние я заварихте?
– В края на 2019 г. и първата половина на 2020 г. бяха извършени докови ремонти на по-голямата част от основния корабен състав на флотилията. Това ще позволи провеждането на планираните мероприятия по подготовката и изпълнението на ангажиментите към НАТО. Но въпреки това съществува голяма доза несигурност поради риск от повреди на материалната част. Този проблем във ВМС е комплексен, свързан най-вече с недостатъчното финансиране на дейностите по поддържане на въоръжението и техниката и с физическото й остаряване. Остава сериозен проблемът с морално и физически остарялата техника – съветско производство, и липсата на резервни части за нея. Предстои да започне реализирането на проект за повишаване на способностите за минопоставяне чрез преоборудване на малък военен транспорт в минен заградител.
briz-20– Предстои също и придобиването на нови бойни кораби, каква е новината около този процес?
– Несъмнено най-голямото предизвикателство пред флотилията е модернизацията на съществуващите бойни и спомагателни кораби и придобиването на нови такива. През годината бяха закупени два кораба тип „Минни ловци“ от Холандия. Предстои тяхното усвояване в състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, което несъмнено ще допринесе за повишаване на способностите на флотилията за изпълнение в пълен обем на задълженията ни за провеждане на противоминни  операции за осигуряване на безопасността на корабоплаването в морското ни пространство. Продължава да е в ход и проектът за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС, стартирал с решение на Министерски съвет през 2017 г. Очаква се при успешно завършване на процедурата първият кораб да бъде доставен в края на петата година, а вторият в края на шестата година от датата на подписване на договора.
– Как стои при Вас въпросът с кадрите, знаем, че в армията има известен проблем с това?
– Към днешна дата некомплектът във флотилията е 13 %, като при матроския състав непопълнението е най-голямо – близо 17 %.  С briz-20министерска Заповед № ОХ–63/17.01.2020 г. е разкрита процедура за обявяване на 100 матроски длъжности  във формирования от ВМС за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина, като 47 от тях са за флотилията. Най-голяма е липсата на комуникационни специалисти, шофьори и мотористи. Що се касае до випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – през 2020 г. завършват 18 випускници – 6 навигатори, 6 специалисти по корабни машини и механизми и 6 специалисти по военноморски комуникационни и радиотехнически системи. Предстои работа на комисията за разпределението им по военните формирования от състава на ВМС. 
– В какви други учения участва и ще участва през годината флотилията, на която сте командир?
– Освен в гореспоменатото учение на ВМС „Бриз 2020“  в периода от 19 до 27 юли корвета „Бодри” от състава на флотилията ще вземе участие в американско-украинското учение SEA BREEZE 2020.  От 30 октомври до 6 ноември ще се проведе съвместното българско-румънско противоминно учение BGR-RO MCM POSEIDON, на което домакин ще е страната ни. В учението ще участват сили и средства от състава на флотилията. През октомври–ноември предстои включването на минен ловец „Цибър” в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО SNMCMG 2, като в периода от 17 до 27 октомври корабът ще участва и в противоминното учение на турските ВМС NUSRET. През ноември тази година щабът на флотилията и щабовете на корабни дивизиони ще вземат участие в компютърно подпомагано командно-щабно учение на щаба на ВМС.  Планирано е също в периода ноември–декември фрегата „Верни” да вземе участие в операцията на НАТО по морска сигурност SEA GUARDIAN и в учението на ВМС на Република Гърция NIRIIS като част от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО – SNMG 2.

briz-20Флотилен адмирал Велко Велков завършва през 1990 г. Корабоводене във Военноморското училище във Варна. Започва службата си като командир на минно-артилерийска бойна част на базов миночистач към дивизион противоминни кораби във Военноморска база Бургас. В периода 1993–1998 г. последователно е командир на базов миночистач, командир на отряд рейдови миночистачи и дивизионен щурман в щаба на дивизион противоминни кораби. През 2004 г. завършва Военната академия в София. След това е определен за флагмански щурман и специалист по морска подготовка към щаба на Военноморска база Бургас. Между 2006 и 2014 г. последователно е началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение, командир на дивизион противоминни кораби и командир на дивизион патрулни кораби във Военноморската база в Бургас. Завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ през 2015 г., след което е назначен за заместник-командир на Пункт за базиране – Варна. В периода 2016–2020 г. е началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби. На 30 март 2020 г. е назначен за командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби и удостоен с висше офицерско звание флотилен адмирал.

Основните дейности са по трите мисии 
на Въоръжените сили

Флотилия бойни и спомагателни кораби ще продължи да изпълнява задачите, които служат за изпълнение на мисията на флотилията, като по-важните са следните:briz-20

•Осъществяване на непрекъснато наблюдение и оповестяване за обстановката в националните морски пространства;
•Осигуряване на контрола и безопасността на корабоплаването в националните морски пространства;
•Защита на морските комуникации и стопанската дейност на море;
•Подготовка и поддържане в определена готовност на декларираните сили за включване в състава на силите за отговор на НАТО и в мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН;
•Взаимодействие с правителствени и неправителствени организации, съдействие и оказване на помощ при природни бедствия, промишлени аварии и екологични катастрофи.
Но може би най-голямото предизвикателство, което предстои пред флотилията, са участието в процеса на стратегическия преглед на националната сигурност и произтичащите от него структурни и функционални промени.


•Учението „Бриз“ се провежда от 1993 г. Сегашното е двайсет и четвърто поред. 
•В първите учения участват както държави членки на НАТО, така и държави, участващи в инициативата „Партньорство за мир“.
•Отработват се процедури на НАТО, имащи за цел повишаване на оперативната съвместимост в рамките на Алианса.
•От 2003 г. в учението участват сили и средства от Сухопътни войски, ВВС, правителствени и неправителствени организации.
•След влизането на България в НАТО учението се планира и провежда съгласно стандартите и процедурите на Алианса. 
•От 2007 г. ученията „Бриз“ се планират като учения за сертификация на декларираните сили от ВМС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани