Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

АКК – амбициозната дама от Саар, която за малко не стана канцлер

[post-views]
АКК – амбициозната дама от Саар, която за малко не стана канцлер

Kramp-Karrenbauer-NaziАКК – с тази абревиатурата, напомняща за руския автомат „Калашников“, стана известна Анегрет Крамп-Каренбауер, след като в края на 2018 г. бе избрана за лидер на най-голямата и авторитетна германска партия – християндемократическата. Чужденците, включително и аз, се затрудняваха да произнесат дългото немско име, а се очакваше да го използват често, защото като наследник на Ангела Меркел Крамп-Каренбауер щеше да бъде и най-вероятен бъдещ канцлер на Германия след редовните парламентарни избори през 2021 г. Към днешна дата тя вече е министър на отбраната, но вече е ясно, че няма да бъде кандидат на християндемокрите за канцлерския пост. 
Анегрет Крамп е родена през 1962 г. в голямо католическо семейство (има петима братя и сестри) в граничната провинции Саар. Още като 19-годишна гимназистка става член на Християндемократическата партия и това предопределя бъдещата й професионална кариера, посветена почти изяло на политиката. Сложната фамилия към името й е добавена, след като се омъжва за инженера Хелмут Каренбауер. Двамата имат трима синове, като интересното е, че грижите за тях поема основно бащата, който изоставя своята професия, за да даде път за кариерното израстване на съпругата си. Едва 22-годишна, Анегрет Крамп-Каренбауер става член на градския съвет в градчето Пютлинген, където живее. Дипломира се като магистър по политология и след това заема редица постове в управлението на провинции Саар. Става първата в Германия жена на поста вътрешен министър в провинциално правителство, а от 2011 до 2018 г. Анегрет Крамп-Каренбауер ръководи това правителство. 
През 2018 г. амбициите и възможностите на Крамп-Каренбауер надрастват малката провинция Саар. Тя е забелязана от Ангела Меркел и с нейната подкрепа през февруари с.г. е избрана с огромно мнозинство за генерален секретар на християндемократическата партия. Скоро след това канцлерът се оттегля от поста на партиен лидер. На нейно място и с нейна подкрепа начело на партията през декември 2018 г. застава Анегрет Крамп-Каренбауер. А през миналата година другата голяма фигура от „германското дамско трио“ – Урсула фон дер Лайен, става председател на Европейската комисия и новата лидерка на християндемократите заема нейния пост на министър на отбраната на Германия. 
Слабото представяне на изборите за Европарламент и спадащият рейтинг на най-голямата германска партия обаче водят до решението на Крамп-Каренбауер да се оттегли като председател на формацията и като кандидат за канцлер на изборите догодина. Така амбициозната дама от Саар не успява да влезе в обувките на Ангела Меркел. В момента Крамп-Краенбауер все още е формален председател на ХДС, но до седмици ще бъде избран неин приемник.
Като последователна католичка Анегрет Крамп-Каренбаур е известна с малко по-консервативните си социални възгледи. Тя се отнася резервирано към разрешените в Германия еднополови бракове и се застъпва за по-строг контрол на имиграцията в страната. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани