Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

модулният снайпер „ssg 3000“ е лек и точен

[post-views]
модулният снайпер  „ssg 3000“ е лек и точен

доц. д-р инж. Георги Маринов


снайперSSG3000През последните години военните ръководства отдават все по-голямо значение на воденето на точен огън в локалните конфликти. Ефективността на огъня се обуславя от възможността с малък разход на боеприпаси да се постигнат значителни резултати – унищожаване на важни цели и обекти при скрито изпълнение на задачите. За целта се забелязва тенденция за широко внедряване на снайперови оръжия не само в силите за специални операции, но и в пехотните части. Такава тенденция съществува и в антитерористичните и в полицейските подразделения.  Доказано в практиката е, че снайперовите оръжия са идеално средство за неутрализиране на терористи, но в редица случаи с тях се разчистват и сметки между различни бандитски групировки.  От повишения интерес към този вид оръжия, естествено, се възползват и производителите, между които възниква надпревара за завладяване на този пазар. Швейцарско-немската компания SIGARMS не прави изключение от това правило и нейните последни разработки са именно в тази насока.
Най-често висококачествените снайпери се базират на конструкцията на доказалите се в множество състезания спортни пушки. Такъв е случаят и със снайпера SSG 3000, рожба на SIGARMS. Нейна база е спортната пушка SAUER 2000TR, разработена от швейцарската компания SIG в сътрудничество с немската компания SAUER. 
11162864644_f420db6ff0_bSSG 3000 e предназначена за стандартния патрон 7,62х51 НАТО (.308 Winchester по американски стандарт). Този патрон има сравнително добра пробивна и спираща способност
и стабилна траектория. Разбира се, снайперовите боеприпаси се изработват с по-голяма прецизност на формата и масата на куршума и на барутния заряд. Целта е да се осигури еднаква повторяемост на всеки пореден изстрел. Разработен е вариант на снайпера за малокалибрения патрон .22 LR. Той може да се използва при изпълнение на специални задачи по обезвреждане на терористи или когато оръжие се използва в населени места и е недопустимо възникването на рикошети. При изпълнението на някои специални задачи се носят по два снайпера с различни калибри и те се използват в зависимост от бързоизменящата се динамична обстановка.   
Конструкторите на SSG 3000 са приложили модулния принцип при създаването на основните елементи на пушката. Цевта с цевната кутия и затворната група са бързоснемащ се модул, който лесно се отделя от ложата при необходимост от разглобяване и транспортиране. Ударно-спусковият механизъм заедно с магазина образуват друг бързоснемащ се модул.   
Пушката е снабдена със затвор с болтово действие, ръчно презареждане и с нея може да се води само единичен огън. По мнение на редица снайперисти ръчното презареждане се предпочита поради по-високата начална скорост на изстреляния куршум и опростената конструкция, водеща до по-ниско тегло на оръжието. Те твърдят, че добре обученият снайперист рядко повтаря изстрел, а това води и до демаскиране на неговата позиция. 
Болтовият затвор на пушката има къс ход и се отваря при завъртане на ръкохватката само на 60 градуса. В изходно положение той се заключва с помощта на 6 бойни упора. Пушката има утежнена цев с дължина 610 мм без дулния компенсатор. За да се избегнат вибрациите при изстрел, цевта не контактува директно с ложата, а е закрепена единствено към цевната кутия. Общата дължина е 1180 мм, която е с 45 мм по-малка от дължината на руската снайперова пушка СВД („Драгунов”) и е почти еднаква с дължината на английските снайпери ENFIELD L42A1, BGR и германската PSG-1.
снайпер SSG 3000При SSG 3000 липсват класическите механични мерни прибори Използват се само оптични такива, които се закрепват на специална релса, монтирана над патронника. Металните части на оръжието са изработени от специална оръжейна стомана, като външните метални повърхности са оксидирани. Широко са използвани и синтетични материали с цел намаляване на теглото. Предният край на 4-каналната цев завършва с дулен компенсатор, който е предназначен за намаляване на отката. Освен това той служи и като огнеприкривател, който осигурява необходимата маскировка на позицията за стрелба. От дясната страна зад ръкохватката на затвора е монтиран предпазителят, представляващ бутон, посредством който се заключва ударно-спусковият механизъм. 
Прикладът и ложата са изработени в едно тяло и в зависимост от предпочитанията на потребителите то може да бъде от ламинирано дърво или от  високоустойчив полимер на американската компания „МакМиллан”. Прикладът е ергономичен и има удобна полупистолетна ръкохватка. В задната му част се поставят гумени наставки, с които се регулира неговата  дължина.  В горната му част има т.нар. „буза”, която може да се регулира в две плоскости – по вертикала и по хоризонтала. Всички тези възможности позволяват прецизно приспособяване на снайпера към индивидуалните особености на стрелеца, което е постигнато само при спортните пушки. 
Теглото на пушката е 5,4 кг, без оптичен мерник. Най-често към нея се монтира мерник Hendsoldt, (1,5–6×42 mm), при което теглото на оръжието достига до 6,2 кг. Вместимостта на пълнителя е 5 патрона, което за снайпер се счита за оптимално количество. Съществува възможност за използване и на широка гама други оптични мерници, използвани от страните от НАТО.
За водене на точен огън в предния край на ложата има монтирана регулируема двунога с телескопични рамена, които се прибират бързо с помощта на спирални пружини. Спусъкът има ход 13 мм, а усилието за задействането му е между 1,3 и 1,5 кг. 
Ефективната далекобойност на 7,62-мм вариант на SSG-3000 е 800 м при начална скорост на куршума 830 м/сек и дулна енергия 3750 джаула.

Карабините cz 527  с челни позиции при нарезните оръжия

T3nA3RvМечтата на всеки стрелец е да има в ръцете си точно, надеждно, дълготрайно и безпощадно оръжие. Това е стремежът и на всеки оръжеен конструктор, който се доверява на изпитаните в практиката принципи на работа, използването на мощни боеприпаси прецизната технология за обработка и възможността за монтиране на качествена оптика. В това отношение чешките оръжия се нареждат на едно от челните места в световните класации и ранглисти на бойните, спортните и ловните нарезни оръжия.
Карабините от серията CZ 527 са разработени на базата на знаменитата пушка Mauser M 98, която е произвеждана от фирмата Ceska Zbrojovka още през 1919 г. По това време с помощта на немския оръжеен концерн Mauser чешките производители започват изработването на пушката на братята Маузер. Натрупаният опит по-късно им позволява да се създаде един от най-крупните европейски центрове за производство на оръжие.  
Снайперската пушка CZ-527 е предназначена за използване в градски условия и е на въоръжение в специалните армейски и полицейски части на Чехия. Снайперът е с класически болтов затвор, ръчно презареждане и води само единичен огън. Цевта е масивна, с изцяло цилиндрична външна повърхност, без дулен компенсатор. Изработена е по метода на студеното коване. Няма механични мерни прибори. Използва се само с оптика, която се закрепва на специални стойки над затворната кутия. Прикладът и ложата се изработват в едно цяло от синтетични материали. Прикладът е ергономичен, с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък. В предния край на ложата е монтирана сгъваема регулируема двунога Усилието за взвеждане на спусъка е в рамките на 1,8–2,3 кг. Пълнителят е кутиеобразен и се поставя в гнездо, намиращо се пред спусковата скоба. Снайперът използва стандартните патрони 5,56х45 НАТО. Общата дължина на пушката е 1054 мм, при дължина на цевта 610 мм. В магазина се събират 5 патрона, което се счита за достатъчно при снайперските оръжия, които не се използват за продължителни престрелки. Масата не надвишава 3,4 кг.
cz_527_luxПроизводителите на Ceska Zbrojovka са разработили серия ловни карабини на базата на CZ 527. Тези, които имат щастието да притежават CZ 527, са се уверили, че няма никакви проблеми с надеждността на затвора на пушките, дори при прилагането на значителни усилия на ръкохватката при дотикване на лошо калибрирани или замърсени патрони, а също така и при извличането на раздути и спукани гилзи след изстрел. 
Най-широко използваните модели CZ 527 използват патроните .223 Rem (5,56×45), които осигуряват на изстреляния куршум начална скорост над 1000 м/с и дулна енергия около 1822 джаула. Това ги прави подходящи за отстрелване на вълци, лисици, сърни и друг едър дивеч. 
Характерна особеност на карабините CZ 527 е отличната им балансировка, която позволява удобно и бързо примерване с помощта на оптичните или на обикновените мерни прибори в широк диапазон на стрелковите дистанции. Всички управляеми елементи – затвор, спусък, мерни прибори и предпазител, са лесно достъпни. Оптичните мерници се снемат и поставят по елементарен начин върху шина с ширина 16 мм.
Cz527_VarmintБазовият модел CZ 527 има обща дължина 1077 мм и тегло 2,8 кг. Използва пълнител с вместимост 5 патрона. Карабината е снабдена с приклад и ложа, изработени от високоустойчива пластмаса. Цевта е с дължина 610 мм. Тя е произведена по метода на студеното коване, поради което нейната износоустойчивост е повишена значително. Върху патронника е изработена шина за закрепване на цяла серия оптични мерници. Липсват традиционните механични мерни прибори. 
Спусковият механизъм позволява регулиране на усилието и хода на спусъка. Предпазителят на затвора е разположен на удобно място и лесно се включва и изключва с помощта на палеца. 
Моделът CZ 527 Lux се различава от базовия модел по класическата ложа, изработена от гръцки или турски орех и покрита с полуматов полиуретанов лак. Освен шината за монтиране на оптика моделът е снабден с механични мерни прибори. Мерната линия е 450 мм, което е отлично постижение за ловно оръжие, снабдено с оптика и дължина на цевта 600 мм. Тя позволява воденето на точен огън на разстояния до 300 м, което е важно при отстрелването на бягащ дивеч. Общата дължина на карабината е 1077 мм. Разработени са варианти, предназначени за патроните .223 Rem и .22 Hornet.
Моделът CZ-527 FS е снабден с дървена ложа, предната част на която достига до дулната част на цевта. Такива карабини се предпочитат при ловуване в райони, обрасли с гъста растителност и повалени дървета. Прикладът има характерна форма за „манлихеровите” пушки. Комплектува се с два вида цеви с дължина 470 и 520 мм. Теглото е незначително по-ниско от базовия модел и не превишава 2,7 кг. В задната част на приклада е монтиран масивен гумен задтилък. Разработени са варианти, предназначени за патроните .223 Rem и .22 Hornet. Общата дължина на карабината с 520-мм цев е 977 мм.
Моделът CZ-527 Varmint е снабден с масивна студено кована цев Прикладът и ложата са от висококачествено орехово дърво. Пригодена е за използване само с оптика, монтирана на 16 мм шина. Липсват традиционните механични мерни прибори. Дължината на цевта е 610 мм, а общата дължина е 1055 мм. Разработени са варианти, предназначени за патроните .223 Rem и .17 Rem.
Моделът CZ-527 Varmint Kevlar е предназначен за патроните .223 Rem. Прикладът и ложата са изработени от композитен материал, основан на балистичната тъкан „кевлар”. С нея е покрит алуминиев корпус, което е позволило теглото на оръжието да не надхвърля 3,4 кг. Използваният „кевлар” осигурява висока устойчивост на приклада и ложата срещу удар и износване. Този тип приклад и ложа са обозначавани MSRP H-S Kevlar. 
Моделът CZ-527 Carbine e предназначен за патроните .223 Rem и 7,62х39 (за АК). Прикладът и ложата са изработени от орехово дърво. Карабината има дължина 950 мм, при дължина на цевта 470 мм. Може да използва оптични и механични мерни прибори. При изстрелване на патрона .223 Rem куршумът му излита с начална скорост около 1000 м/с и дулна енергия 1800 джаула. Куршумът на 7,62-мм патрон напуска цевта със скорост около 710 м/с и дулна енергия 1991 джаула.
Моделът CZ-527 М 1 American е предназначена за американския оръжеен пазар. Негова база е моделът CZ 527 Lux, но се различава по липсата на механични мерни прибори. Конструкторите са разработили вариант за използване от ловци левичари. При този вариант ръкохватката на затвора е разположена от лявата страна на карабината.  
Моделът CZ-527 М 1 American Synthetic използва патроните .223 Rem. Общата дължина на карабината е 1026 мм, при дължина на цевта 556 мм Пълнителите са с вместимост 3 патрона. Прикладът и ложата на карабината са от високоустойчива пластмаса.
 Моделът CZ-527 М 1 Ultralight Predator се различава само по  камуфлажното оцветяване не само на приклада и ложата, но и на цевта, затворния блок, ръкохватката и пълнителя. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани