Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

arms-control-envoy-marshall-billingsleaВисокопоставен китайски представител нарече американския натиск върху Китай да се присъедини към преговорите за ядрените оръжия с Русия маневра с цел да не бъде подписан нов договор, предаде „Асошиейтед прес“. Според служителя Китай би участвал с удоволствие, ако САЩ приемат принципа за паритет на ядрените оръжия на трите страни.
„Мога да ви уверя, че ако САЩ изразят готовност да съкратят въоръженията до нивото на Китай, още на следващия ден с радост ще участваме в преговорите“, каза Фу Цун, генерален директор на Дирекцията за контрол на въоръженията в китайското външно министерство, и добави: „Но всъщност знаем, че това няма да се случи“.
Фу говори пред журналисти в Пекин, след като САЩ отбелязаха отсъствието на Китай от преговорите с Русия във Виена преди две седмици за удължаване на подписания през 2010 г. договор нов СТАРТ за ограничаване на ядрените въоръжения.
Договорът, чието действие изтича през февруари 2021 г., е подписан между САЩ и Русия – най-големите ядрени сили в света. Администрацията на Тръмп иска от Китай, чиято военна мощ се засилва, да се присъедини към договора.
Фу нарече присъединяването към преговорите нереалистично, тъй като Китай разполага с много по-малък ядрен арсенал от другите две държави. С поканата към Китай да се присъедини към разговорите САЩ създават претекст, за да напуснат преговорите, без да удължат срока на договора, каза той.
„Истинската им цел е да се отърват от всички ограничения и да получат пълна свобода да се домогват до военно превъзходство над всеки съперник, реален или въображаем“, каза Фу.
Американският преговарящ Маршал Билингсли каза пред журналисти след последните преговори във Виена, че всеки нов договор трябва да наложи на Китай ограничения. Той изрази надежда, че други страни от международната общност ще окажат натиск на Китай да се присъедини към преговорите.
„Тристранен договор за контрол на ядрените въоръжения според нас дава най-добър шанс за избягване на изключително дестабилизираща тристранна надпревара в ядрените оръжия“, каза Билингсли.
Фу каза, че първо САЩ и Русия трябва да се споразумеят за намаляване на ядрените си арсенали, а едва след това Китай и други страни може да се присъединят към усилията за ядрено разоръжаване. Според Асоциацията за контрол над въоръженията през 2019 г. САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, Русия – 6490, а Китай – 290.

Десницата печели изборите в Хърватия

Управляващите християндемократи в Хърватия увеличават местата си в 151-местния парламент от 55 на 68 след предсрочните избори в неделя, но въпреки това ще се нуждаят от коалиция да управляват, съобщава „Политико“. Данните са въз основа на 87 на сто от избирателните протоколи.
Министър-председателят Андрей Пленкович благодари на избирателите на неговия Хърватски демократичен съюз (ХДС) за доверието към обещанието да изведе страната от кризата, предизвикана от коронавируса. 
Изданието вижда резултата като „съкрушително поражение“ за социалдемократите на Давор Бернардич, които са втори и могат да очакват 42 места в парламента.
Предизборните анкети показваха по-малка разлика между двете основни партии, дори понякога малко предимство на левицата. Според анализатори за победата на ХДС са помогнали начинът, по който правителството му досега управлява коронакризата, и вътрешните борби сред социалдемократите.
Пленкович не спомена кой би могъл да му бъде съюзник в бъдеща коалиция. Трети в класирането са националистите на фолкпевеца Мирослав Шкоро, който обещава да забрани абортите, да прекрати проектите, които смята за „антихърватски“, и да изключи етническа сръбска партия от управлението на страната.
Пленкович свика изборите месеци преди редовната им дата, за да избегне евентуалното отражение върху рейтинга на правителството от икономическите последствия от коронавирусната криза. Хърватия дължи близо 19% от своя брутен вътрешен продукт на туризма.

Протестиращи сърби влязоха в Скупщината 

Virus Outbreak SerbiaХиляди сърби протестираха срещу новото решение на президента Александър Вучич да върне полицейския час в Белград за почивните дни, стигна се и до нахлуване в Скупщината. Полицейският час в града се връща за пръв път от началото на май и вероятно ще е от 18,00 ч в петък до 5,00 сутринта в понеделник. Това бе една от основните мерки за борба с коронавируса заедно със строгото прилагане на всички ограничения – сред тях пълна забрана за излизане на възрастни и Белград успяваше да овладее заразата. Тази мярка обаче се налага отново, след като само за денонощие бяха регистрирани 299 новозаразени и 13 починали от вируса. Освен полицейски час бяха въведени забрана за събиране на над петима души и на закрито, и на открито. 
Във вторник вечерта хиляди демонстранти се събраха пред парламента. Част от тях след блокада на трафика влязоха в сградата на Скупщината, след като пробиха полицейския кордон. След полунощ срещу множеството бе използван сълзотворен газ. В отговор демонстранти замеряха полицаите с парчета от кошчета за боклук и камъни. Късно през нощта полицията овладя ситуацията. Съобщава се за различни възгласи, повтаряни от протестиращи през тези часове – като „Оставка“ и „Няма да се предаваме“, потребители в „Туитър“ разказваха и за запалени полицейски коли в центъра. 
През миналия месец Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели убедително предсрочните парламентарни избори в страната.

Най-ново

Избрани