Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косовксият президент Хашим Тачи се изправи пред трибунала в Хага

[post-views]
Косовксият президент Хашим Тачи се изправи пред трибунала в Хага

tachi

В международния трибунал в Хага започна изслушването на президентана Косово Хашим Тачи по обвиненията за военни престъпления и престъпления срещу човечество по време на войната за независимост на Косово от Сърбия в периода 1998-1999г.  
Малко преди да влезе в съда, който беше създаден да разглежда делата  за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Косово, Хашим Тачи заяви, че ще отстоява истината, помирението и мира. Срещу него специализираната прокуратура в Хага повдигна в края на миналия месец обвинения за убийството на 100 души, включително и за системни отвличания, преследвания и измъчване  хора по политически причини. Самият Тачи, който продължава да отрича всички обвинения, заяви, че няма да се укрие от правосъдието, защото се смята за невинен. Делото срещу косовския лидер започва в деликатен момент. Само преди дни представители на Косово и Сърбия, с посредничество на ЕС и САЩ,  се споразумяха да подновят диалога си-процес, който беше замразен през 2018.

Първата подобна среща между представители на Белград и Прищина трябваше да се проведе във Вашингтон в началото на месеца, но беше отменена малко, след като специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинения на Тачи.

Според договореното между Сърбия и Косово двете страни трябва да се срещнат очи в очи този четвъртък в Брюксел, но има голяма вероятност от нов провал, заради започналото в Хага дело срещу Хашим Тачи, коментират анализатори.  

Постигането на компромис между Сърбия и Косова е единственият им шанс да започнат преговори за членство в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани