Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша остава консервативна – Анджей Дуда с втори президентски мандат

[post-views]
Полша остава консервативна – Анджей Дуда с втори президентски мандат

Duda_prezident_Poland

Консервативният полски президент Анджей Дуда спечели втори мандат. Според предварителните резултати от изборите в неделя, той побеждава с минимална преднина опонента си –  либералния кмет на Варшава – Рафал Тшасковски.

Полша бележи най-високата избирателна активност след посткомунистическа Полша от 1989 г, близо 70 %, коментират международните агенции. На база 99,97 % от обработените бюлетини,  Анджей Дуда, който е съюзник на управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ печели с 51,2 %. Неговият опонент –  либералния кмет Рафал Тшасковски е с 48,8 на сто. Малко след приключването на изборния ден, Дуда благодари на сънародниците си, че са излезли да гласуват. 

Анджей Дуда – президент на Полша:

„Благодарен съм на всички мои сънародници, които гласуваха. Благодаря ви от сърце. Подобна избирателна активност е добър знак за нашата демокрация.“

Смята се, че победата на Анджей Дуда, който е отявлен защитник на традиционните ценности, ще даде увереност на управляващата консервативна партия ,,Право и Справедливост“ да продължи с реформи в съдебната система, независимо, че според ЕС те са в разрез с върховенството на закона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани