Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с нов свръхвъоръжен изтребител

[post-views]
САЩ с нов свръхвъоръжен изтребител

AIR_F-15C_Over_Washington_lgПентагонът поръча първите модернизирани изтребители F-15EX, способни да носят свръхзвуково оръжие, съобщиха от „Боинг“.

Военновъздушните сили на САЩ са сключили договор с компанията на стойност почти 1,2 милиарда долара за производството на първата партида модерни изтребители.

Самолетите F-15EX носят повече оръжие от всеки друг изтребител от този клас и могат да изстрелят свръхзвуково оръжие с дължина около 7 м. и тегло около 3,2 т., се казва в съобщението.

Освен това се съобщава за безсрочен договор за неограничено количество изтребители на стойност 23 милиарда долара. За в бъдеще се планират 144 самолета.

Официалният сайт на военновъздушните сили на САЩ съобщава, че осем самолета ще бъдат разположени в авиобазата Еглин , Флорида, където ще вземат участие в изпитания. По план първите два самолета ще бъдат произведени през второто тримесечие на финансовата 2021 г., а останалите шест през 2023 г.В бъдеще те трябва да заместят изтребителите F-15C/D

Този самолет, за разлика от други съвременни модели, включително F35, може да ускори до три пъти скоростта на звука, което позволява да се даде добра начална скорост на свръхзвуковите оръжия. Споменатите F35 развиват два пъти по-ниска скорост и не могат да носят свръхзвуково оръжие с такива габарити.

Отговорникът за разработка на свръхзвукови оръжия на Пентагона Майкъл Уайт е заявил, че през следващата година Вашингтон ще ускори процеса на създаване на нови модели.

Към настоящия момент САЩ разработват няколко свръхзвукови оръжия, но Пентагона признава, че отстъпват в това отношение на Русия и Китай.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани