Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С парад без публика Франция отбеляза националния си празник

[post-views]
Поредният „черен“ ден във Франция – стачката срещу пенсионната реформа продължава

24 - france -MakronФранция отбелязва националния си празник – деня на Бастилията. Тази година парадът мина под сянката на КОВИД-19, а парижани са лишени от възможността да присъстват на церемонията.

Днес Франция отбелязва 231 години от падането на Бастилията, която дава началото на Великата френска революция, породила независима република.

Вместо провеждането на традиционния марш на войници и тържествен преглед на войските по емблематичния булевард ,,Шанз-Елизе,“ тази година шествието беше много по-скромно и се ограничи на площад „Конкорд“, където обикновено парадът приключва. Не всички военни корпуси бяха представени, а танковете тази година на взеха участие, за сметка на авиацията.

Франция отдаде почит към здравните работници, полицаите, пожарникарите и всички други, който бяха на първа линия в борбата с пандемията. Те бяха сред официалните гости на празника. Междувременно правителството на Франция обеща над 7 милиарда евро в помощ на болничните заведения.

Празникът мина под надслов ,,Съпричастна, единна и солидарна нация“. Париж благодари на Германия, Австрия, Люксембург и Швейцария, които помогнаха на Франция по време на кризата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани