Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С промени в закона се предлага срочна служба в доброволния резерв

[post-views]

voenni-kursantiМинистерството на отбраната  предлага да се въведе  срочна служба в доброволния резерв. Тя ще обхваща период до 6 месеца, през който пълнолетен български гражданин ще преминава военна подготовка и ще изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист.

Предложението за срочна служба в доброволния резерв е залегнало в промени в Закона за резерва, които са качени за обществено обсъждане в сайта на МО. Идеята на вносителите с този нов подход да се увеличи броят на българските граждани с военна подготовка, с което да се подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти и със запасни.

С промяната в Закона ще се въведе максимална възраст за сключване на договор за служба в доброволния резерв, която да е не по-малко от две години до навършване на пределна възраст.

Възрастта е увеличена за сержанти (старшини), офицерски кандидати, младшите офицери и старши офицери на 60 години, а за офицерите с висши военни звания – на 65 години.

Промяната ще даде възможност и на военнослужещите, след навършването на пределна възраст и освобождаване от военна служба да сключат договор за служба в доброволния резерв до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание.

За времето на изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, резервистът ще е със статут на военнослужещ.

Предлага се Централното военно окръжие, което е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната и второстепенен разпоредител с бюджет, да получи статут на самостоятелно юридическо лице.

 

Най-ново

Избрани