Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Маратонът в Брюксел продължава: Лидерите на ЕС с нов опит за постигането на консенсус

[post-views]
Евродепутати ще обсъдят обстановката в България

EU -ParlamentЧетвърти ден лидерите на ЕС не могат да постигнат компромис за дългосрочния бюджет на общността, както и за това как да изглежда спасителната помощ за икономическото възстановяване на блока след пандемията от Ковид-19. Шансовете за пробив са малки, заради задълбочаващите се различия.
Официално това е най-продължителна среща на Върха на ЕС за последните 20 години. Последният подобен маратон беше през 2000г. в Ница, когато тогавашният 15 членен блок реши да започне подготовка за бъдещето си разширение на изток, юг и към балтийските страни. Разликата от тогава до сега е, че на тази среща се решава бъдещето на ЕС, който е по-разделен от всякога, затова и никой не се ангажира с прогноза, дали ще бъде постигнат компромис или не. Основните различния не се въртят толкова около следващата дългосрочна финансова рамка на ЕС, а за предложената от ЕК спасителна програма в размер на 750 милиарда евро, която предвижда раздаване на безвъзмездна финансова помощ. Именно това се оказва ябълката на раздора, която раздели богатите северни държави, като Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания, които са против т.нар грантове, и закъсалите икономически  южни страни от блока, като Италия и Испания, за които помощта е от жизненоважно значение. Другата пречка за постигането на споразумение е идеята отпускането на средства от Фонда за възстановяване от пандемията да се обвърже със спазването на принципите на върховенството на закона, което би засегнало страни като Унгария, Полша и Румъния, заради подетите от тях съдебни реформи.

Както всяка друга среща на Европейския съвет и на тази отделните лидерите ще искат да се върнат в страната си с нещо впечатляващо, но този става въпрос за толкова сериозни суми, че залогът е по-голям от всякога, коментират телевизия „Евронюз“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани