Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Часове след края на „Бриз 2020“: морско кръщение със солена вода на плажа

[post-views]
Часове след края на „Бриз 2020“: морско кръщение със солена вода на плажа

IMG_2280---CopyХубавите неща завършват винаги по подобаващ начин. След като чуха от устата на военния министър Красимир Каракачанов, че задачите във военно-морското учение „Бриз 2020“ са изпълнени за „отличен“, офицерите от българските кораби в учението се събраха на заключителен купон на закътан плаж във военно-морската база в Атия, който естествено гледаше на запад, към Бургас. Този път офицерите бяха свалили снежнобелите флотски униформи и без никакви отличителни знаци в тениски и къси панталонки, с еспадрили, джапанки или направо боси седнаха около импровизираните маси, за да се почерпят за успешния край на учението.

IMG_1816---CopyСамо половин час по-късно те чуха обаче разтревожения глас на главния наблюдател и охранител на събитието, който доклад за приближаващ неидентифициран обект от запад. След като направи няколко заблуждаващи маневри, че се оттегля, моторната лодка  се насочи право към пясъчния бряг „без агресивни намерения“. От нея слезе Бог Нептун заедно със свитата си – съпругата си Амфитрита, двама „бордигардове“-пирати, по думите на водещия церемонията, както и личния лекар му Ливайн Атийски. Те дойдоха миролюбиво в очакване на покана да се присъединят към купона, но в знак на добра воля към заслужилите военни морски вълци, решиха да ги въведат в тайнствата на морските дълбини като ги „покръстят“. Морското кръщаване, което традиционно се извършва при преминаване на Екватора, този път бе модифицирано заради пандемията с COVID-19. Преди всяко кръщаване лекарят дезинфекцираше стола на свещенодействието, а след това и вътрешно кандидата с домашна ракия. Минути по-късно се оказа, че докторът е преценил правилно ситуацията, защото сред гостите се оказа главния борец срещу пандемията ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той получи също благоволението на Бог Нептун и беше посветен в морските тайнства.

„Оплаквания някакви, питам сериозно да не вадя термометъра!“, тросна се на генерала доктор Ливайн Атийски, в чиято роля се превъплъти Димитър Велков, електричар от противопожарния кораб на ВМС „Ахелой“. След като го дезинфекцира срещу COVID-19, лекарят от свитата на Бог Нептун направи импровизиран ПСР-тест на Мутафчийски – като го накара да отпие от бутилка от домашната му ракия. Тестът е добър,  взимам ДНК-тест от бутилката, лично ще го направя. Но…, виждам, че моят колега е в отлично здраве и и му пожелавам винаги да е усмихнат и позивитно настроен към колегите си. „Тестът е отрицателен, не се притеснявай, Нептун. Генералът получи морското име

IMG_1971---Copy
Кръщението на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски
Кръщение на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски „Чернокоп“ заедно с диплома за морско кръщение.

След Мутафчийски посвещение получи и  командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който бе именуван сред моряците като „Морска лястовица“. Единственият чужденец сред кръстените бе италианецът Антонио Скуео, който е италианския военен представител в българските ВМС. Той бе и единствения чужденец, който участва тази година в оперативния щаб на учението „Бриз 2020“ със специална мисия.

IMG_2135---CopyНакрая по команда от домакина на купона, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, всички се снимаха в общ кадър, а след това след проблясъците на лунната светлина започнаха хората.

Традицията с морското кръщаване е от около 20 години, като за неин основоположник се смята кап. I ранг Радостин Найденов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани