Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

15-годишна се опълчи на талибани в Афганистан

[post-views]
Талибаните са задържали 18 служители на базирана в Афганистан неправителствена организация

Afganistan_talibaniТийнейджър е новият герой на Афганистан. Това е 15-годишната Камар Гюл, която се опълчи на талибаните, нападнали дома й в централната провинция Гор. Момичето и брат й са изведени от дома им, те са в безопасност. 

Камар Гюл е била в дома си, когато бунтовниците нахлули в къщата. Талибаните извлекли майката и я убили, след което застреляли и бащата на тийнейджърката. Вместо да избяга, момичето грабнало семейния калашник и ликвидирала двамата нападатели. Ранила е и няколко други. Камар и малкият й брат са се отбранявали близо час. Смята се, че причина за убийството на родителите е, че бащата е бил поддръжник на правителството. Афганистанският президент Ашраф Гани определи действията на момичето като героични и ги покани на празнична среща. Случката обиколи социалните мрежи и предизвика обществена симпатия.

Говорител на талибаните заяви, че бойците на групата са нападнали местен полицейски контролно-пропускателен пункт, като много полицаи са убити. През последните месеци бунтовниците увеличиха атаките срещу проправителствените общности, въпреки мирното споразумение със САЩ.  Припомням, че сделката има за цел да намери политическо решение на продължаващия вече 19 години конфликт в Афганистан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани