Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военно напрежение между Турция и Гърция

[post-views]
Военно напрежение между  Турция и  Гърция

Turkey Cyprus DrillingСпорът за газа в източното Средиземноморие ескалира до краен предел през тази седмица, след като Турция прати свои военни кораби в спорна акватория на Егейско море в източното Средиземноморие. В отговор Гърция отправи част от своята флотилия в същия район и постави армията си в бойна готовност. Накрая германския канцлер Ангела Меркел е успяла с няколко телефонни разговора да убеди Ердоган да оттегли военните кораби, а Гърция да спре своите, съобщава в. „Билд“. Говорителка на канцлерството потвърди информацията.
Бюрото на гръцкия премиер Мицотакис също съобщи, че Меркел е провела разговор с колегата си и се е информирала за причините за това движение на военни кораби в морето. След този разговор тя се е свързала с турския президент Ердоган. Малко след това турските кораби са се изтеглили от региона. 
Ердоган обяви още през януари, че Турция ще сондира за газ в източната част на Средиземно море. През следващите месеци се стигаше неколкократно до конфликти в този регион, в който и Гърция сондира за газ. Гърция предупреди Турция да не праща свои кораби в нейната акватория.
Всяка от двете страни смята, че има право на сондажи там. Турция съобщи, че е сключила споразумение с Либия за търсене на газ. Проблемът е, че част от сондажите трябва да се проведат в акватория, която е част от икономическата зона на Гърция южно от остров Крит. Според Турция акваторията е гръцка, но не е част от изключителната є икономическа зона. Анкара сондира вече близо до Кипър – без разрешението на Кипър. Това бе причина ЕС да създаде правна рамка за налагане на санкции на Турция. Германия подчерта позицията си, че международното право трябва да се спазва.
Малко след новината за успешното германско посредничество обаче гръцкият всекидневник „Прото тема“ съобщи, че голям брой гръцки и турски бойни кораби се придвижват към района на остров Кастелоризо (известен още като Мегисти). Става дума за поне 17 турски надводни съда, които са напуснали военноморската база в Аксаз, близо до Мармарис на южното малоазийско крайбрежие. С тях броят на турските бойни кораби в района става 22. Според изданието шест или седем турски подводници са в готовност южно от о. Родос, което също е предизвикало тревога в гръцкия Генерален щаб. Почти целият гръцки военен флот, който не е в базите си, вече е разположен или плава към конфликтния район и покрива голям фронт от Северните Додеканези до Мегисти, съобщи „Прото тема“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани