Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради коронавируса: Първа мобилизация на армията в Швейцария след 1945 година

[post-views]
Заради коронавируса: Първа мобилизация на армията в Швейцария след 1945 година

Swiss soldiers wearing protective facemasks gather in a classroom, on April 30, 2020, at the Swiss army barracks of Chamblon, in order to install on their smartphone, for field tests, an app created by the Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) that could help trace those who have been in close contact with someone who tested positive for the COVID-19 caused by the novel coronavirus. - A unit of Swiss army conscripts are taking the fight to the coronavirus pandemic by helping to develop a Bluetooth-based smartphone app aimed at suppressing a resurgence of COVID-19. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Swiss soldiers wearing protective facemasks gather in a classroom, on April 30, 2020, at the Swiss army barracks of Chamblon, in order to install on their smartphone, for field tests, an app created by the Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) that could help trace those who have been in close contact with someone who tested positive for the COVID-19 caused by the novel coronavirus. – A unit of Swiss army conscripts are taking the fight to the coronavirus pandemic by helping to develop a Bluetooth-based smartphone app aimed at suppressing a resurgence of COVID-19. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Швейцарската армия започва да подготвя силите си за развръщане в защита на обществото от коронавирусната епидемия още през март, когато разпространението на заразата е още в началото си. Войници помагат да се превози пациент с коронавирус до кантоналната болница в Локарно, Южна Швейцария. За първи път армията на алпийската страна ще задейства един от четирите си болнични батальона с персонал от 600 души, които да помогнат на цивилни болници за обслужване на нови 200 болни. Към края на юли на територията на страната заразените са вече над 35 000 души, а починалите – почти 2000. 
Шефът на армията Томас Сюсли заявява, че развръщането на армията в помощ на цивилното здравеопазване е „специална служба за проява на грижа и защита на всички нас“.
На 9 март армията изпраща 23 души да подкрепят болниците в Белинзона и Лугано, които се намират в Южна Швейцария, на границата с Италия. Увеличава се натискът върху здравната система на страната. В Швейцария има 82 отделения за интензивно лечение с общо 950 до 1000 легла, от които 850 са оборудвани с респиратори. Армията има около 200 респиратора допълнително. 

Още на 25 март Швейцарската армия разполага резервисти в болниците, за да намали натиска върху тях, вследствие на епидемията от коронавируса. На пресконференцията в болницата в Нюшател присъства и генерал-майор Ивон Лангел, който е с маска на лицето като всички останали. Швейцария призовава хиляди военнослужещи от резерва да помогнат в битката срещу коронавируса. Това е първата мобилизация в страната след Втората световна война. Най-вероятно ще бъдат мобилизирани около 8 000 души резервисти.  
На 26 март Швейцария потвърждава, че броят на заразените с коронавирусната инфекция е надхвърлил 10 000. Здравните служители предупреждават, че е рано да се премахват ограниченията за събиране на много хора, както и граничният контрол, тъй като те забавят пандемията. 
В началото на май става ясно, че Швейцария започва борба с коронавируса 
с помощта на най-новите технологииA Swiss soldier wearing a protective facemask poses with his smartphone, on April 30, 2020, at the Swiss army barracks of Chamblon, during field test of an app created by the Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL) that could help trace those who have been in close contact with someone who tested positive for the COVID-19, caused by the novel coronavirus. - A unit of Swiss army conscripts are taking the fight to the coronavirus pandemic by helping to develop a Bluetooth-based smartphone app aimed at suppressing a resurgence of COVID-19. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Мобилизираните в армията резервисти започват да тестват приложение за смартфони на базата на Bluetooth (технология за безжична свръзка и пренос на информация на къси разстояния между телефони, лаптопи, цифрови фотоапарати и автомобили), насочено срещу разрастването на COVID-19.
Това бързо създадено приложение проследява хора, които случайно са се засекли в ежедневието с човек, заразен с коронавируса. Приложението е направено така, че всеки телефон регистрира останалите, с които е в непосредствена близост за продължителен период от време. 
В казармата всекидневието на военнослужещите, събрани да тестват новото приложение, преминава съвсем нормално. То включва физическа подготовка, теоретично обучение и стрелба по цел на разстояние 300 метра. Саймън Рош, софтуерен инженер, участващ в разработката на приложението, казва, че най-напред са направени лабораторни тестове, а след това полеви изпитания. И в този случай 
военната база е добра изпитателна площадка 
защото войниците все пак имат право да се събират по някакъв начин в непосредствена близост, докато на цивилните това не е позволено. Освен това войската е изолирана в казармите в Шамблон, с изглед към езерото Нюшател, в Западна Швейцария. Ако потребителят на приложението е тестван положително за коронавируса, се изпраща кодирано съобщение и до други хора, които евентуално са имали контакт с този човек. Съобщението се придружава и от указания какво да се прави след това. Целта на приложението в крайна сметка е да помогне да се прекъсне веригата от несъзнателно предаване на заразата, тъй като ограниченията в общуването между хората постепенно се премахват. Приложението действа абсолютно конфиденциално, при пълно спазване на поверителността и защитата на личните данни, за да не се подлагат хората на допълнителен стрес. Рош е убеден, че то ще има оперативен ефект, макар че не е магическо. Работното наименование на приложението е „Проект за децентрализирано проследяване при пълна конфиденциалност“. 
След приключване на тестовете в армията, се предвижда въвеждането му в масова употреба, което трябва да съвпадне с повторното отваряне на училищата и ресторантите в Швейцария. 
Проектът е с международно участие на най-престижните университети в Европа, начело с Федералното политехническо училище в Лозана. Училището е със статут на технически университет и има славата на Масачузетския технологически институт. То е един от десетте най-иновативни университета на Стария континент. 
Швейцария разчита на приложението, което 
трябва да се ползва от 60 % от населението
защото в страната броят на хората с положителни тестове нарасна много бързо. Полевите изпитания във военната база се ръководят лично от ръководителя на проекта Алфредо Санчес. Той седи зад лаптопа си и проследява контактите на войник, който условно е показал положителен тест за вируса. Санчес казва, че няма значение къде се осъществява контактът, данни за местоположение не се събират, няма име на лицето или телефонен номер. Приложението показва единствено, че на определена дата сте били в контакт с човек, който е тестван положително. 

Широко и задълбочено сътрудничество с НАТО

Преди няколко месеца НАТО стартира проект за разработване на бързи инструменти за регистрация на коронавируса. Проектът е в рамките на Програмата на НАТО „Наука за мир и сигурност“. В реализацията му участват Националният здравен институт на Италия, болницата на Университета на Рим „Тор Вергата“ и болницата на Университета на Базел, Швейцария. Проектът трябва да приключи за две години, като целта е да се повиши скоростта и ефективността при диагностиката на КОВИД-19. Посланикът на Швейцария в Кралство Белгия и ръководител на Швейцарската мисия в НАТО Филип Бранд заявява, че „За Швейцария присъединяването към НАТО в Програмата „Партньорство за мир“ означава споделяне на капацитет за подобряване на сигурността в многонационална среда“. Проектът още веднъж доказва неотменната воля на Алианса да подкрепя сътрудничеството между съюзниците и партньорите във всички измерения на сигурността. 
НАТО и Швейцария активно си сътрудничат в няколко важни направления, включително и в развитието и поддържането на способностите на швейцарските въоръжени сили. Те работят с въоръжените сили от НАТО и други партньорски държави в многонационални операции по поддържане на мира, при пълно зачитане на военния неутралитет на Швейцария от страна на Алианса. 
Швейцария се присъединява към Програмата „Партньорство за мир“ през 1996 г., а през 1997 г. влиза в Съвета за евроатлантическо партньорство (EAPC). Разширявайки и задълбочавайки сътрудничеството си с НАТО, Швейцария участва активно в работата на Програмата „Наука за мир и сигурност“, както и в „Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия“ (EADRCC). С участието си в този център швейцарците допринасят много за справяне с бедствия, случващи се в държави членки и страни партньори. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани