Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ изтеглят 12 000 военни от базите в Германия

[post-views]
САЩ изтеглят 12 000 военни от базите в Германия

Военният министър на САЩ Марк Еспър обяви, че част от американските войски, изтеглени от Германия, може да бъдат пренасочени в Черноморския регион
Военният министър на САЩ Марк Еспър обяви, че част от американските войски, изтеглени от Германия, може да бъдат пренасочени в Черноморския регион
САЩ обявиха, че около 12 хиляди от военните на страната напускат Германия, но половината от тях ще бъдат разположени на други места в Европа, включително в черноморски членове на НАТО заради напрежението с Русия. Засега няма подробности в коя от трите черноморски страни – България, Румъния и Турция – се планира предислоциране.
Президентът Доналд Тръмп, който има доста хладни отношения с Берлин, обяви миналия месец намерението си да изтегли от Германия близо една трета от контингента там. Обяснението му бе, че канцлерът Ангела Меркел така и не увеличила разходите за отбрана до препопръчителните 2% от БВП и само се възползвала нечестно от търговските отношения между САЩ и ЕС.
Министърът на отбраната Марк Еспър обаче не представи нещата по този начин. Според него преместването трябвало да предотврати отслабване на НАТО и да добави сдържаща сила срещу руска интервенция след анексирането през 2014 г. на Крим. Подобен коментар със сигурност ще раздразни Москва, допълва „Ройтерс“.

Еспър заяви, че част от контингента ще бъде базиран на нови места в Черноморския регион и някои войскови части ще бъдат преместени на няколко етапа в балтийските републики. Други ще бъдат постоянно преместени в Италия, а щабът на американските части в Европа ще се прехвърли от Щутгарт в Белгия. В крайна сметка под 6000 от изтегляните 12 000 американски военни ще останат на континента. Останалите ще се върнат в САЩ, но на ротационен принцип ще се разполагат в Европа без семействата си.

Представители на американската администрация обясниха за „Ройтерс“, че реалното разместване на войските ще отнеме години и отчасти обяснението за това са милиардите долари, нужни за тази операция. Норберт Рьотген, председател на комисията за външна политика в Бундестага и един от потенциалните наследници на канцлера Ангела Меркел, заяви, че „ефективността на американската армия не се увеличава, а се намалява, особено спрямо Русия и продължаващите конфликти в Близкия изток“. Баварският премиер Маркус Зьодер критикува решението на Вашингтон и добави, че се надява следващата администрация на САЩ да се откаже от това решение.

Коментар на Пламен Димитров:

Новината за изтегляне на американски военни от базите в Германия вече е потвърдена официално. Засега обаче няма категорична яснота за причините за този ход, както и за други бъдещи промени в американското военно присъствие в Европа. Както в много други управленски сфери, отчайващо слабото лидерство на президента Тръмп внася хаос и във военното планиране на САЩ. Според президента Германия не заслужава привилегията да има голям американски военен контингент на своя територия, но Пентагонът обяснява разместването на силите с друг аргумент – руският експанзионизъм в Черноморския и Балтийския регион. 

САЩ са на кръстопът какво да правят със своите войски в Европа. Дали да следват инерцията от времето на Студената война, когато главните американски контингенти бяха в Германия и Италия, или изцяло да преориентират дислокацията на силите си спрямо днешната геополитическа обстановка. Ясно е, че ако акцентът бъде върху сдържането на Русия, то САЩ и НАТО трябва да имат бази и войски в близост до нейните граници. Това обаче не може да стане без съгласието на държавите от региона. А сега Марк Еспър говори за дислокация на военни части на САЩ в черноморската зона, без да става ясно дали това изявление е консултирано с трите държави съюзнички в този регион – България, Румъния и Турция. 
При всички случаи разместването на американските войски в Европа няма да приключи до януари 2021 г., когато изтича мандатът на Тръмп. А ако на изборите през ноември се случи политическо наместване във Вашингтон, то сигурно и военните размествания ще станат по-логични. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани