Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
ОТ ДНЕС: Връщат маските в болници и социални заведения в няколко области

maskiОчевидно проблемите с пандемията от Covid19, нито няма да преминат това лято, нито ще ни оставят на мира до края на календарната година. Вероятно и за много по-дълго време… Сложният казус пред хората става все по-сериозен, а част от държавите в западната част на Стария континент отново затягат строго мерките. Само ние българите не вярваме на нищо, а в същото време болниците стават по-пълни. Все повече има заразени, сериозно болни са и млади хора.

Това положение много сериозно засегна футболните тимове. Почти няма състав, който да не се е сблъсквал с вируса. Най-ощетен определено е тимът на „Черно море“, който заради карантrина на почти целия си основен състав пропусна уникална възможност да играе в предварителните кръгове на Лига Европа.

Всъщност планирането на програмата и участието в мачовете, особено на водещите отбори, трябва да бъде съобразено максимално точно с пандемията. Масово заразяване тотално би могло да обърка плановете и да провали напъните за успех на международната сцена на „Лудогорец“, ЦСКА – София, „Локомотив“ Пд и „Славия“. На „Лаута“ вече имаше сериозно заболели и беше тотална грешка на Акрапович да пуска в контрола човек след изкарана бронхоплевмония на терена дори за час. Да, треньорите нямат време за подготовка, объркани са, но здравето на хората е на първо място. А футболистите все пак са … човеци. В „Локомотив“ Пд обаче продължават да имат грижи с Covid19, а това изобщо не е добре.

Притеснения има и в новака ЦСКА 1948. Там първо в изолация бе новата голова машина Мартин Камбуров, после още четирима от състезателите попаднаха в лазарета заради вируса. Той пък очевидно е пренесен от „Септември“. Отборът от столичния квартал Драгалевци е разпуснат и не тренира. В същото време всички от „Септември“, които бяха продадени в други клубове, са заразени и това създава сериозни драми на още три клуба.

От „Царско село“ пък декларираха, че са овладели разпространението на коронавирус, след като имаше неколцина футболисти повалени от Covid19. Дори собственикът на клуба Стойне Манолов две седмици се лекуваше. Заразени имаме и в отбори от Втора лига. Най-много бяха те в „Миньор“ Перник. Проверка на БА пък показа, че има клубове, които са крили за носители на вируса играчи. И те не са един и два.

Страшното обаче ще дойде, когато стартират подготовките и мачовете на съставите от долните дивизии. Не е тайна, че дори тимовете от второто ниво имат проблем с парите и едва ли ще тестват играчите всяка седмица. За съставите от Трета лига и аматьорските регионални групи пък изобщо няма какво да говорим. Просто единственият шанс е всички да се пазим и да спазваме здравните препоръки.

Ще бъде добро решение на БФС и здравното министерство да оставят стадионите затворени за публика. Като изключим спасителните кампании на „Левски“, останалите клубове не разчитат на сериозни приходи от билети. А дори големите първенства, където загубите на клубовете само от един мач без публика са по няколко милиона евро, ще продължат да държат хората далеч от футболните арени. Във Франция няма да пускат повече от 5 000 човека на мач, а в Англия и Испания дори не мислят и за толкова. Водят се обаче спорове да има фенове по стадионите на Италия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани