Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След редица скандали бившия крал на Испания напусна страната

[post-views]
Замесеният в скандали бивш испански крал се върна в страната си след двегодишно отсъствие

huan karlosСлед редица скандали белязали испанският кралски двор, бившият крал на Испания – Хуан Карлос Първи напусна страната. Кралят реши да се оттегли в доброволно изгнание, а за решението му съобщи синът му – крал Филип VI.

Писмо адресирано до сина му крал Филипе VI беше публикувано на сайта на кралското семейство. В съобщението на двореца не се казва в коя страна Хуан Карлос смята да се оттегли. Според държавните медии бившият крал вече е напуснал Испания, на фона на антикорупионните разследвания срещу него. Целта на оттеглянето на бившия крал е да запази действащия крал и да защити монархията от редицата скандали в последно време. По-рано през годината Върховният съд на Испания започна разследване срещу Хуан Карлос. Той е заподозрян, че през 2008 г. е получил около 100 млн. доларa от покойния крал на Саудитска Арабия – Абдула. Парите са били преведени на „предполагаемата сметка“ на Хуан Карлос. Прокуратурата изяснява дали тези пари са свързани с изграждането на жп линия свързваща Мека и Медина.

Решението на бившия крал породи противоречиви реакции сред хората в столицата Мадрид.

„Независимо дали напуска или не, той трябва да плати за това, което е направил. Жалко е, защото е направил много за Испания, но е ясно, че в някакъв етап от кариерата си той се е покварил“

„Трябва да съществува понятие за невинност, преди да бъде признат за виновен. Много е да се каже това или това. Не казвам, че го е направил или не го е направил“

Припомням, че Хуан Карлос Първи прекара на испанския престол цели 39 години. Той положи клетва няколко дни след смъртта на диктатора Франсиско Франко, през 1975г. На 76-годишна възраст, през 2014 г., Хуан Карлос се оттегли в полза на сина си Филип.

Най-ново

Единична публикация

Избрани