Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За честни избори – хиляди беларуси на протест Минск

[post-views]
За честни избори – хиляди беларуси на протест Минск

belarus-opoziciaС призив за „честни избори“ около 5000 хиляди беларусци излязоха на протест в столица Беларус, два дни преди официалната дата за вота. За разлика от предишни избори, тези могат да се окажат решаващи, защото за първи път се поставя под въпрос авторитарното управление на вечния президент Александър Лукашенко.

Независимо от растящото недоволство в страната срещу управлението на Александър Лукашенко, който управлява вече 26 години страната с „желязна ръка“, анализатори са скептични, вотът да доведе до някаква по-сериозна промяна. Опасенията им са основателни, защото изборите в Беларус обикновено са определяни, като нечестни и непрозрачни. Отделно преди всеки вот, повечето кандидати на опозицията или ги отстраняват от надпреварата или се оказват в затвора, както се случи и този път.

Няколко месеца преди изборите властите в Белрус задържаха и остраниха един от кандидатите на опозицията Виктор Бабарико, след като му повдигнаха криминални обвинения.

От надпреварата беше изваден и другия фаворит Валерий Цепкало, след като властите анулира събраната подписка от него.

Другият кандидат –известният в страната блогър Сергей Тихновски беше арестуван още през май. Този път политическите репресии В Беларус родиха нов феномен, след като на политическа сцена се появи съпругата на  Сергей Тиновски- Светлана, която от мнозина е припозната като алтернатива на режима в Минск.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани