Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Немарливост е най-вероятната причина за трагедията в Бейрут

[post-views]
Ливан в тридневен траур: Расте броят на жертвите от разрушителната експлозия в Бейрут

Livan_Beirut_exploziaНощ на антиправителствени протести в ливанската столица Бейрут. Хиляди излязоха на улицата недоволни от политическия елит на страната. Според много ливанци именно немарливостта на властите е основната причина за опустошителните експлозии в Бейрут, при които загинаха близо 140 души, а повече от 5000 бяха ранени.

В Бейрут започнаха първите погребения на загиналите при тежкия инцидент, разиграл се на основното пристанище на града. Три дни след трагедията, която остави близо 400 хиляди души без дом, приоритет остава издирването на оцелели. В операциите се включиха голям брой международни спасителни екипи, които с ливанските си колеги се надпреварват с времето в опит да намерят затрупани под развалините хора. Френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение в страната обяви, че до няколко дни ще организира международна донорска конференция за Ливан и призова за международно разследване за инцидентът. Макрон обаче беше категоричен, че е дошло времето ливанския политически елит да си върне доверието на хората.

Еманюел Макрон- президент на Франция:

„Дойде момент Ливан и политическите му лидери да поемат отговорност. Трябва да възстановим доверието и надеждата на хората. Знам, че това няма как да стане за една нощ, и за това смятам, че Ливан се нуждае от нов политически ред.“

Инцидентът от понеделник разпали тлеещо от месеци обществено недоволство срещу политическия елит на страната и улиците на Бейрут отново се изпълниха с гневни хора. За момент се стигна до сблъсъци, след като демонстрантите се опитаха да щурмуват правителствени сгради, но бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ. На този етап от разследването, като основна версия за експлозиите, в склад съхраняващ хиляди тонове амониев нитрат е престъпна немарливост. До този момент са задържани 16 души, всичките служители на пристанището.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани