Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на Австралия: Силна подкрепа за регионите

[post-views]
Австралия ще отдели повече средства за отбрана и сигурност в следващия си бюджет

5-5Тасмания, 30 април. Австралийските въоръжени сили (ADF) и Австралийските екипи за медицинска помощ (AUSMAT) оказват светкавична помощ на регионалната болница Норт Уест в Бърни. Това се налага след избухването на пандемията КОВИД-19 сред служителите на здравното заведение. Екипите, които помагат, гарантират, че спешното отделение ще работи непрекъснато. Повече от 400 пациенти получават помощ от армията и екипите за медицинска помощ, като в болницата отиват лекари, медицински сестри за спешни случаи, фармацевт, рентгенолог, специалист по опазване на околната среда и санитари. 
Министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс уточнява, че за първи път армията е призована да помогне на цивилна болница. За броени часове екипите са организирани и се отправят към австралийския остров Тасмания, за да помагат. Повече от две седмици те подкрепят хората от Северозападна Тасмания, включително за спазване на ограничителните мерки, първа помощ, остра реанимация, рутинни процедури и консултантски грижи. Всичко това се случва в рамките на така наречената „Операция Bushfire Assist“, което има смисъла на „помощ при внезапно възникнал горски пожар“. От тогава Силите за отбрана на Австралия продължават да координират и подкрепят усилията на държавата и регионалните правителства (Австралия е разделена на шест големи щата и две континентални територии).

Армията на Австралия отделя личен състав за подпомагане работата на полицията при контрола на спазване на мерките по време на пандемията. А тези мерки, както е добре известно, включват спазване на условията на карантината, на дистанцията, на ограниченията в придвижването и събирането на много хора на едно място. След избухването на пандемията хиляди 2-2австралийци трябва да се завърнат в родината. Правителството решава още от летището пристигащите да бъдат отведени в хотели, където трябва да останат за 14-дневен срок. Много хора са недоволни от това, че ги прибират в „луксозните затвори, където дори е забранено да се отварят прозорците, а излизането на улицата означава 6 000 австр. долара глоба“. За отваряне на прозорец – 1000 долара. Хранят ги по три пъти на ден в най-добрите хотели на Сидни, Канбера и Мелбърн, но пребиваващите в тях искат да могат да се движат, пушачите искат да пушат, на много от карантинираните им омръзва да гледат телевизия. Собствениците на хотелите полагат много усилия и правят разходи, за да доставят на настанените подвижни пътеки и велосипеди за спортуване на закрито, и ги молят да се отнасят учтиво с персонала. Премиерът Скот Морисън обяснява, че хората се настаняват в хотели, в които по принцип гостите плащат над 200 долара за нощуване.  
В същото време правителството на Австралия обявява готовност да модернизира Австралийското командване на съвместните оперативни щабове (HQJOC). Това е главният оперативен щаб на Австралийските сили за отбрана (Australian Defence Force's (ADF) в Бунгендор. На практика там е щабът, отговарящ за командването и контрола на операциите на австралийската армия по целия свят. Проектът за модернизацията е разделен на два етапа, като финансирането на първия етап е вече осигурено и е в размер на над 20 млн. щ. долара. 
Министърът на отбраната Линда Рейнолдс пояснява, че проектът е ключов за отбраната на страната в „тези предизвикателни геостратегически времена“. Освен това тя подчертава жизненоважното значение на  HQJOC при борбата с гигантските горски пожари през така нареченото „Черно лято“ в Австралия – 2019 – 2020 г. и пандемията КОВИД-19. В щаба ще работят над 1400 души и капацитетът му ще се удвои в сравнение с времето, когато е бил построен през 2008 г. Очаква се модернизацията да завърши през 2022 г. Осъществяването на проекта, освен че рязко ще разшири способностите на австралийските въоръжени сили за справяне и с най-сложните предизвикателства, ще предостави и повече възможности за малкия бизнес в района. 
В разгара на пандемията австралийското правителство предприема още една решителна стъпка, като закупува за ADF 251 дистанционни оръжейни станции (RWS), монтирани върху бронираните машини „Bushmaster“ и „Hawkei“. Това е част от програмата за надграждането на способностите на австралийските въоръжени сили до 2020 г., която е за над 180 млрд. щ. долара. 
Австралийският премиер Скот Морисън посочва, че програмата ще подкрепи и отбранителната индустрия на страната, ще увеличи възможностите за малкия бизнес и ще гарантира работните места и местните инвестиции. Само разработката и по-късно поддръжката на електрооптичните системи на  RWS ще осигури 200 работни места. Министърът на отбранителната промишленост Мелиса Прайс отбелязва, че инвестицията дава сигурност на над 100 предприятия в Австралия, а 80 на сто от доставките за електрооптичните системи минава през австралийската система за доставки, което означава работни места за малкия бизнес. Тя посочва още, че инвестициите в отбраната като цяло, които прави федералното правителство, са от nato_avstraliaголямо значение за австралийските фирми и за работниците, защото на тях разчитат 15 000 предприятия и около 70 000 работници. Прайс добавя, че това ще се разраства. 
 

Партньор на НАТО по целия свят
Австралия е от водещите страни партньори в подкрепата на НАТО в Афганистан. Диалогът й с НАТО започва през 2005 г. В Алианса я наричат „партньор по целия свят“. През 2012 г. австралийците засилват сътрудничеството с НАТО. От началото на 2013 г. работят по Индивидуална програма за партньорство и сътрудничество. В момента Австралия подкрепя изграждането на отбранителен капацитет в Афганистан и се ангажира и в новата мисия на Алианса в Ирак, стартирала през 2018 г.  От 2014 г. в рамките на „Инициатива за съвместимост на партньорите“. Австралия се включва в платформата за оперативна съвместимост, която обединява съюзниците с 24 страни партньори, които са активни участници в операциите на НАТО. Австралия е от страните „Партньори с по-добри възможности“, като Финландия, Грузия, Йордания и Швеция.  Това е знак на признание за особено важен принос към операциите на НАТО. 
За задълбочаване на оперативната съвместимост Австралия се присъединява към работата на Комитета по въпросите на логистиката, обмена на информация между оперативните партньори, отбраната от балистични ракети и сътрудничеството в областта на въоръжението. Австралия участва и в учения на НАТО, включително и в „Trident Juncture 2018“. Австралийците работят с НАТО за укрепване на морската сигурност. Все по-често напоследък  се включват в програмите „Наука за мир и сигурност“ и „Жени, мир и сигурност“, както и в проекти, свързани с напредналите технологии с приложение в сигурността и в борбата с тероризма. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани