Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни плувци от „Тихина“ спасяват военни–заложници

[post-views]
Бойни плувци от „Тихина“ спасяват военни–заложници

IMG_4881„2-минутна готовност за хеликоптерите”, „Тръгвай, сега”, „Изчакай малко, сега действай”. Тези фрази никой не чува публично, но всъщност прозвучаването им в радиостанциите на командирите на вертолетните екипажи, на бързоходните лодки и на екипа от командоси, дава синхрон на действията на участниците в демонстрацията на „бойните плувци” от специалния разузнавателен отряд към Военноморските сили. 
Това са най-добре обучените бойци в армията ни които могат да изпълняват бойни действия под вода, във въздуха и на земята. В щаба на демонстрацията са петима души – командирът на поделението капитан II ранг Герман Славов със заместника си капитан III ранг Георги Калинов и началник-щаба си капитан III ранг Владислав Николов, главният инспектор-пилот Милен Хинтоларски с ръководителя на полетите на хеликоптерите Мариан Станев. Комендантът в щаба на ВМС подполковник Любен Янков успява да осигури „чиста” площадка на Морската гара, за да могат командосите да тренират 3 дни преди демонстрацията на празника на ВМС.
Задачата им е да спасят двама висши военни командири, взети за заложници от терористична групировка. Екип от трима водолази с бързоходна лодка атакува кораба, на който са заложниците. Те скачат под водата, след 30 метра изскачат на повърхността и се катерят на кораба със заложниците. Там атакуват нападателите, свалят ги на брега и ги обезвреждат. Към кораба подхожда втора лодка с четирима командоси от лодъчно-щурмовата група. Те се качват на овладения катер, а целта им е да IMG_5072стоят в засада и да осигурят колегите си по време на освобождаването на заложниците и залавянето и унищожаването на похитителите.
Според сценария от височина 2000 метра 4 бойни плувци десантират с парашути „летящо крило”. От 400 метра трябва да влязат в атакуваща формация към земята. 30 минути преди изпълнението на тази задача ръководителят на демонстрацията командирът на отряда капитан II ранг Герман Славов отменя десанта. „Сигурността е най-важна, на 1000 метра вятърът беше 12-13 метра в секунда, а долу – поривите стигаха до 8 метра в секунда. Затова се мина в резервния вариант – „План Б”. 
Колеги на парашутистите извършват десант от хеликоптер. Машината виси на височина 1 метър над земята. По време на целия полет вратите на вертолета са отворени, а командосите водят наблюдение, като могат да открият огън. Командосите слизат по най-бързия начин от летателното средство и осигуряват периметъра около него, докато излети. Те установяват свръзка с местно доверително лице, съдействащо на Коалиционните сили, което ще им осигури автомобил, за да локализират мястото, където са заложниците. След това проследяват движението на автомобилния конвой, с който заложниците ще бъдат транспортирани до катера.
Към мястото на засадните действия подхожда втори вертолет, който стоварва два разузнавателно-снайперистки екипа по способа „Бързо въже”. Те са „очите” на щурмовите тактически екипи. Задачата им е да подсигурят подходите за атаката и огнево взаимодействие с всички останали екипи, с цел да се избегне приятелски огън. В Центъра е получено потвърждение, че заложниците са локализирани. Те са натоварени в автомобилен конвой от два автомобила и пътуват към плавателния съд, за да бъдат преместени на друго място. 
Командосите организират Г-образна засада. Автомобилният конвой подхожда към плавателния съд. Същевременно скрито подхожда и син микробус с въздушно-щурмовата група в него. 
Атаката е в ход! 
С помощта на картечен огън от бойната лодка отвличат на вниманието на похитителите с цел да се осигури подходът на щурмовите групи и тяхното разполагане. Екипите използват елемента IMG_5057на изненада с помощта на няколко светлинно-звукови гранати. За да  запазят  живота на заложниците, извършват бърз подход и блокират всички лица в конвоя. Опит за съпротива от страна на терористите е сломен мигновено. Заложниците са идентифицирани, а похитителите са задържани претърсени са за оръжие и поставени в плавателния съд. Лодъчно-щурмовата група се евакуира.
Пристига вертолетът за евакуация, в който се натоварват 2 заложника и 2 бойни плувци, които остават на отворената врата, за да използват оръжие при излитането на машината, в случай на атаки от противостоящите сили. След излитането от мястото отхождат и трите автомобила. Единият автомобил евакуира снайперистките екипи, които до последно осигуряват периметъра на операцията. 
Впоследствие снайперистките екипи, заедно с екипа за прикриване на следите, ще бъдат евакуирани по въздух. Накрая успоредно на десния борд на фрегатата „Смели” във формация летят двойката вертолети и двойка високоскоростни лодки с максимална скорост от 30 възела.
Цялото шоу се огласява от музиката на рок-бандата Б.Т.Р., чийто фронтмен и вокал Атанас Пенев и солокитарата на групата Славчо Николов са специални гости по покана на командира на подразделението в „Тихина” капитан II ранг Герман Славов.
Накрая шоуто завърши с девиза на българските бойни плувци – „Там, където само „Тихина” може!”. „Да те обичам – това е моята сила”, отвърна Наско Пенев с рефрен от песента на групата „Моята сила”. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани