Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: готови сме с ваксина срещу COVID-19

[post-views]
Путин: готови сме с ваксина срещу COVID-19

5f33a4e715e9f91331763835Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е първата в света, регистрирала ваксина срещу коронавирус. Решението за регистрацията й е взето въпреки предупрежденията на редица фармацевтични компании, че тя все още може да не е безопасна. По думите на Путин обаче е сигурно, че ваксината е „ефективна и способна да формира устойчив имунитет“.
В „Телеграм“ московският оперативен щаб за борба с коронавируса твърди, че за гражданска употреба ваксината ще е достъпна от 1 януари 2021 г. Регистрацията на продукта, разработен от държавната лаборатория „Гамалея“ в сътрудничество с Министерството на отбраната, на практика става преди последните изпитания, които бяха предвидени по график – контролираните тестове в болници в Москва и другаде.
Сред получилите новата ваксина е и една от дъщерите на Путин (не се уточнява коя). По описанието на президента тя два дни е имала температура. „Една от дъщерите ми си направи. В този смисъл участва в експеримента. След първата ваксина температурата й беше 38, на следващия ден – 37 градуса“, каза Путин. Той добави, че към момента тя се чувства добре, а други, участвали в тестовете, не са развили никакви симптоми.
В момента за „следрегистрационната“ фаза са замислени тестове на десетки хиляди доброволци. Руските власти уверяват, че всичко това ще става при най-стриктни правила и в рамките на закона.
Множество държави се надпреварват коя първа ще регистрира ваксина, а от думите на лидери и експерти следва, че в стремежа им често има политически цели. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че регистрацията на американска ваксина ще се състои в навечерието на изборите – на 3 ноември 2020 г.
Един от най-обещаващите проекти според европейски публикации, ваксината на „Астра Зенека“, разработвана заедно с Оксфордския университет, се очаква да бъде официално регистрирана до края на годината.                             

Най-ново

Единична публикация

Избрани