Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция прати изтребители и фрегата на Крит

[post-views]
Френски военни ескортират френски кораби през Червено море

france-turkФранция изпрати два изтребителя „Рафал“ и фрегатата „Лафайет“ на гръцкия остров Крит на фона на засилващото се напрежение между Турция и Гърция в района на Източно Средиземноморие, съобщи агенция Ройтерс. Изтребителите и фрегатата пристигнаха на острова вчера сутринта и ще се включат в съвместно учение с гръцката армия. 
Ден преди това президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море. Той призова Турция да спре проучванията за петрол и газ във водите, обект на териториални спорове. Тези сондажи на Турция предизвикаха засилено напрежение с Гърция.
Френският президент изрази в телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис безпокойството си от „напрежението, предизвикано от едностранните решения на Турция за проучвания на петролни находища“, предаде „Франс прес“. Те трябва да престанат, за да се даде път на мирен диалог между двете съседни страни и съюзнички в НАТО, добави Макрон в комюнике, разпространено от Елисейския дворец. Франция ще засили временно военното си присъствие в Източното Средиземноморие, за да може да направи по-добра оценка на ситуацията в региона. По този начин Париж изразява желанието си да способства за спазването на международното право, се казва в заключение в текста.
Напрежението между Гърция и Турция се засили заради турската заявка за проучвателни дейности в Средиземноморието във води, които Атина смята за част от континенталния си шелф. 
Макрон разговаря както с Мицотакис, така и с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси. Очакваше се гръцкият външен министър да обсъди ситуацията и с американския държавен секретар Майк Помпео във Виена.
Спорът на Гърция и Турция е отчасти свързан с начина, по който двете страни определят континенталния си шелф. Турция твърди, че дългата брегова ивица є дава право да участва в извличането на изкопаеми горива, но крайбрежието є е опасано от множество гръцки острови, както и от Кипър, който е отделна държава. Атина възразява с аргумента, че редица сондажи в последните две години са в континенталния є шелф, а Анкара – че островите нямат континентален шелф.
Сондажите южно от Кастелоризо бяха последната капка това лято за Гърция, но според Турция са били подновени заради гръцко-египетско споразумение, делимитиращо морските икономически зони на двете страни. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че твърденията на Атина за десетки хиляди квадратни километри „нейна“ зона заради този остров с площ 10 км, който е на 2 км от турското крайбрежие, не издържат на никаква логика.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани