Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Докато имаш неоткрита подводница, не си загубил войната

[post-views]
Докато имаш неоткрита подводница, не си загубил войната

– Г-н контраадмирал, навръх празника как оценявате изтеклата година за Военноморските сили?
михайлов портрет– Тази година беше доста интензивно планирана за ВМС и въпреки сериозните затруднения, които предизвика пандемията COVID-19, успяхме да проведем всички планирани мероприятия, заложени  в плана. Вярно е, че се наложи да променим изцяло подхода си на работа към някои неща – например планирането на международното учение „Бриз 2020“. За първи път това стана онлайн. Само по себе си, това е изключително постижение, понеже участието на толкова много държави, на НПО, на правителствени и частни организации, е предизвикателство само по себе си. А, когато това трябва да бъде координирано без хората да са един до друг и лесно да изчистят всички детайли, е наистина изключително трудно. Радвам се, че хората, отговорни за планирането, бяха на висотата на предизвикателството и успяха да направят подготовката на учението по възможно най-добрия начин. 90 на сто от провеждането на подобно учение е самата подготовка, така, че благодарение на усиления труд и детайлната реализация на всички предварително заложени мероприятия, успяхме да проведем учението, както беше заложено, с отлична организация, като единствените неща, които се наложи да съкратим, бяха някои от епизодите в брегови условия като обучения, съвместни тренировки, които изискват струпване на много хора в затворени помещения. Иначе изцяло планираните на море мероприятия бяха проведени отлично.
– Хубавите събития за ВМС предстоят с подписването на договора за двата патрулни кораба. Белгийските фрегати пък ще осигурят боеготовност до влизането на новите корвети в бойния строй – как върви техният ремонт?
– Двата многофункционални модулни патрулни кораба като габарити и способности са еквивалентни на фрегатите от проект Е-71, които закупихме от Белгия. До придобиването на първия кораб ще минат още 5 години, което ще е важен период, в който ВМС ще трябва да се подготвят за приемането на тези кораби, да подготвят екипажите, въоръжението. Колкото до белгийските фрегати, които са гръбнакът на ВМС в момента, не бива да забравяме, че това са кораби на сериозна възраст, която предполага усилена работа по поддържането им, за да могат да бъдат експлоатирани още време. Очакваме да бъде подписан и договорът за ремонт на фрегатата „Дръзки“, след това ще дойде ред на „Верни“. Междувременно изпълняваме мероприятия, свързани с текущата им поддръжка, и прегледи на енергетичните установки на цялостното оборудване на корабите. Това лято фрегатата „Горди“ слезе от ремонт и се включи като ВИП кораб в учението „Бриз 2020“.  Имаме проект за модернизация и запазване на техните бойни способности, който също се изпълнява. Бихме искали това да става с много по-високи темпове, но това са моментните възможности. Затова се стремим да поддържаме тези кораби в състояние, в което да изпълняват задачите си.
– Скъпо ли струва ремонтът и текущата поддръжката на тези фрегати? Ще има ли адекватно финансиране за тези дейности?
– За голяма част от необходимите дейности, благодарение на добрия поглед на МО и военното ръководство, успяваме да поддържаме фрегатите така, че да изпълняват основните си задачи. 
– Има ли вече визия за необходимото въоръжение на двата патрулни кораба?
– Въоръжението, което е предвидено, включва артилерийски установки, ракетно оръжие за борба с надводен противник, ракетно оръжие за ПВО отбрана, различни средства за борба с подводници. Всичко това предстои да се уточни за конкретни производители и параметри, то е предмет на договарянето.
– Планирате ли изграждането на цялостно нова комуникационна система във ВМС, която да обхване и комуникацията с държавните институции, с които взаимодействате в различни ситуации?
– ВМС разполагат с изградена брегово-опорна система за комуникационна и информационна поддръжка, която осигурява напълно управлението на силите на ВМС. В това отношение имаме работеща и изградена система. Тепърва предстоят различни проекти за модернизация на тази система. По-скоро става въпрос за системата за наблюдение на ВМС, а не за системата за комуникационна и информационна поддръжка. Имаме различни проекти, които са в ход едновременно – със САЩ, съвместни национални проекти, на Въоръжените сили, но и на Министерството на транспорта и МВР, както и други структури, участващи в  сигурността на морската среда. Водеща в изграждането на тази система е „Морска администрация“ от Министерството на транспорта, но всички, които имат интерес към морската среда, ще бъдат потребители и ще получават информацията от тази нова система. Тя се финансира със средства от ЕС.
– Съвместното командване на специалните операции ще бъде шапка на всички специални подразделения. Чуват се различни мнения дали специалният разузнавателен отряд, който е към ВМС, трябва да мине под шапката на СКСО.
– В цял свят структурите, които подготвят Специалните сили и щабовете им, които ги командват, са много различни. Естествената среда за морските специални операции е морската и крайбрежна среда. Опитът, който имат ВМС, а и огромната част от задачите им, са свързани с мирновременните дейност, не са свързани със СКСО. Така че логичното място за подготовката и използването на морските специални сили е във ВМС. В период на криза или война е нормално всички специални сили да бъдат командвани от СКСО, като включително и морските специални сили да бъдат под това командване. Не виждам повод за конфронтация или причина за ревност защо морските специални сили са в състава на ВМС. По време на военноморски учения като “Сий Гардиън“ в чужбина, група от морските специални сили са в екипажа на корабите, защото те участват в групите по контрол и проверка на кораби. Няма как те да са на борда на кораба, а да са под чуждо командване. Това е заложено в закона за ВС. Неслучайно, когато ВМС изпращат кораб в чужбина, националното командване е поверено на ВМС, а не на СКСО, както това е заложено за сухопътните и за другите операции.
– Какво е бъдещето на подводния флот? Ще има ли нова подводница във флота?
– Идеята за възстановяване на подводния флот и за нова подводница не е угасвала никога. Откакто спуснахме флага на „Слава“ през ноември 2011 г. тази идея продължава да живее.  Способностите, които една подводница дава и осигурява на държавата, са големи. Това е средство за сдържане, спиране на всеки евентуален агресор по море. Докато една подводница съществува неоткрита в морето, никой не може да твърди, че го владее. Затова подводницата има незаменими стратегически качества и значение, и те са оценени по цял свят. Тя осигурява уникални възможности за скрито наблюдение и ранно предупреждение. Авиацията се открива лесно и бързо, не може продължително време да е във въздуха, за разлика от подводниците. Наличието на подводница дава възможност и за развитие и трениране и на способности на останалите участници във флота. Не е тайна, че дисбалансът в черно море нарасна изключително много – само за няколко години Русия построи много съвременни платформи, сред които 6 нови подводници в Черно море.
– Какво ще кажете за мотивация на новите випускници на военноморското училище?
– На новите випускници на ВВМУ ще кажа, че са късметлии. Това са хора, които започват службата си в период, в който флотът е във възход. В който очакваме нови, съвременни кораби, в който армията придобива по-голямо значение. Пред тях е бъдещето и перспективите за развитие. Те ще са тези, които ще усвоят новата техника и ще развяват българския флаг по морета и океани. Нещо, което много от техните по-големи и старши батковци само са мечтали. Желая им успех в реализацията. Това което са научили в академията е добра база, но оттук нататък тепърва предстои да се надгражда и те да се изграждат като истински професионалисти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани