Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как Добруджа се обедини с морето

[post-views]
Как Добруджа се обедини с морето

каракачанов„Випуск „Добруджански“ носи в името си една велика кауза – обединението на разпокъсаните български земи в една държава, заяви министър Каракачанов.

IMG_466722-ма курсанти хвърлиха във въздуха белите си фуражки, докато маршируваха тържествено, след като получиха първи офицерските пагони – на лейтенанти. Бялото ято ще има гордостта да носи името випуск „Добруджански“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. С дипломи в ръка те ще търсят въжделение на мечтите си на страховитите военни кораби, заредени с ракети срещу атака от въздуха и бомби против опасност от дълбините. Випускът получи лейтенантските пагони и дипломите си на бляскава церемония навръх празника на Военноморските сили на Морската гара във Варна.
IMG_4377„Випуск „Добруджански“ носи това наименование в името на една велика кауза – каузата за обединението на разпокъсаните български земи в една държава. Всеки народ трябва да има своя кауза. Народ без кауза отива в небитието и това историята го е доказала. Основната ваша задача днес е защитата на териториалната цялост и суверенитета на нашата родина България.“
Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов приветства курсантите от випуска. „Убеден съм, че образованието, което получихте в едно от най-добрите военноморски училища в света ще ви превърне в бъдещи добри командири“, каза той и пожела на морските офицери успешна служба в редиците на Военноморските сили.  
михайлов връчванеВ тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на випускниците присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 
„За годините на обучение Вие положихте много труд и усилия, калихте воля и характер, усвоявахте нови технологии и сложни материи, изграждахте лидерски качества. Убеден съм, че ще се справите така, както поколения командири, които не само са избрали трудния път на военноморски офицер, но са се посветили на каузата да защитават родните брегове, да отстояват интересите на България в морските пространства“, обърна се той към младите офицери. Випуск „Добруджански“ се състои от 22-ма курсанти, които завършиха 5-годишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми“.
На официална церемония 16 момчета и 6 момичета получиха лейтенантски пагони. Почти половината от тях – 10, са отличниците на випуск „Добруджански“. Първенец на випуска е курсант мичман Атанас Цветков с общ успех „Отличен 5.87“ в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Той беше награден със сабя от министъра Красимир Каракачанов, книга на историческа тематика и с други предметни награди.
Първенци в отделните специализации са курсант мичман Георги Петров (завършил „Корабоводене за ВМС“), курсант мичман Виктория Станева (завършила „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“) и курсант мичман Георги Стамов (завършил „Корабни машини и механизми“).
Преди това военният министър бе гост на тържеството по повод 141-ата годишнина от създаването на ВМС. „Радвам се, че през последните три години имах честта да бъда част от началото на една положителна промяна за Българската армия и за военния ни флот, започвайки с проекта за два нови кораба, който предстои да бъде финализиран, преминавайки през придобиването на още морски съдове, макар и втора употреба, стигайки до стрелби, които не са се случвали 18 години – практическите ракетни стрелби с брегови ракетен комплекс „Рубеж“, приветства Каракачанов морските офицери.
„В своята история българският военен флот има традиции и е извоювал победи, с които малко държави могат да се похвалят. Въпреки всички трудности ви пожелавам да носите гордо униформата на български военнослужещи и да живеете с ясното съзнание, че каквото и да се случва в България, има една институция – Българската армия, която не се влияе от политически конюнктури. Тя е част от българската история и  е съхранила нашата държава на тези географски ширини“, заяви министърът на отбраната. 
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отличи военнослужещи от състава на ВМС за доказан висок професионализъм при изпълнението на задачите си. „Благодаря ви, че поддържате отбранителни способности на ниво, което ни позволява да бъдем надежден съюзник, да гарантираме суверенитета, териториалната цялост на страната, да пазим нашето море“, каза той в обръщението си към личния състав на военния ни флот.

Най-ново

Единична публикация

Избрани