Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Армията на Мали съобщи за десетки убити при сблъсъци с бунтовници

maliГрупа военни арестуваха президента на западноафриканската държава Мали Ибрахим Бубакар Кейта, а по-късно той подаде оставка. Границите на страната са затворени, действа вечерен час от 21 до 5 ч. След свалянето на Кейта, подал оставка, за да избегне „проливане на кръв“, и разпуснал парламента късно във вторник, опитите за Мали да се справи с въоръжени групировки и да облекчи общественото недоволство, довело до многохилядни протести, изглеждат още по-трудно начинание.
Подполковник Исмаел Уагуе, говорител на Националния комитет за спасение на народа, заяви, че целта на действията е Мали да не потъне в хаос, а изборите ще са в „разумен“ срок. Според изявлението, цитирано от Би Би Си, предстои съставяне на цивилно преходно правителство.
Африканският съюз обаче замрази членството на Мали. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса призова военните, свалили Кейта, да бъдат арестувани, а страната ще остане извън съюза, докато не се възстанови конституционният ред. ООН, ЕС и САЩ осъдиха преврата, Брюксел поиска незабавно освобождаване на затворниците. Организацията на западноафриканските държави ECOWAS изключи Мали от основните си институции, затвори границите и спря всички финансови потоци към страната.
Мали се опитва да се справи с вълна от джихадистко насилие, а президентът Кейта обещаваше да промени пътя на страната, чиято история е белязана от няколко военни преврата. Държавният глава обаче е обект на недоволство от над два месеца. По време на започналите през юни протести загинаха най-малко 10 души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани