Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха хората, жертвали себе си, за да спасят другите

[post-views]
Почетоха хората, жертвали себе си, за да спасят другите

4-VMA2Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. 
В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. се добавят и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.
В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Сред присъстващите бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, генерали, офицери.    
След церемонията генерал-майор проф. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.
Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Акадамията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много. Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше, подчерта началникът на ВМА.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024