Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения се гордее с боеспособна армия

[post-views]
Армения се гордее  с боеспособна армия

Сатеник Зирекянц, временно изпълняващ длъжността Посланик на Армения в България 

photo-3Намирайки се в неспокоен и геополитически сложен регион, арменският народ в течение на векове е бил принуден да поддържа въоръжени сили, способни да противостоят на числено превъзхождащ противник. Разбира се, тази задача не винаги е била решавана успешно, но в различни исторически периоди в боеве с водещите армии в света арменските воини успяваха да защитят правото на живот и на идентичност на арменския народ. 
В миналото на въоръжените сили на Армения има множество славни епизоди. Древногръцките историци отбелязват героичната съпротива на арменската войска в състава на персийската армия на Ахеменидите срещу непобедимата армия на Александър Велики в битката при Гавгамела (III век до Хр.). В древните времена и в ранното Средновековие славата на арменската кавалерия се е носела не само в Предна Азия, но и в Европа. Воините на Киликийска Армения успешно съчетавали модерната за времето си екипировка на европейските рицари с динамизма на източните армии, което бързо превърнало Киликия в мощен регионален играч (X-XIV век). 
Говорейки за историята на Въоръжените сили на Армения и за високия боен дух на арменците като цяло, не може да не споменем за тяхната роля в Съветската армия в борбата срещу нацизма по време на Втората световна война. Арменските национални дивизии изминават дълъг и славен път, а арменските командири, в това число маршали и комнадващи фронтове, са сред архитектите на великата победа. 

Повече от сто арменски военнослужещи са удостоени със званието Герой на СССР, което е безпрецедентен показател за страна с неголямо население като Армения.
Интересно е да се отбележи, че арменските войници участват и в защитата на братска България. Арменски доброволчески отряд с численост 273 души под командването на Андраник Озанян и Гарегин Нжде взема участие в Първата Балканска война в състава на българската армия и получава висока оценка от българското командване.
По пътя към възстановяването на своята независимост арменският народ отново се сблъсква с чужда агресия. Етническата чистка на арменци на почвата на национална омраза, започнала в края на 80-те години в Нагорни Карабах и в големите градове на Азербайджан (Баку, Сумгаит, Кировабад), прераства в широкомащабна агресия срещу Армения. Страната е принудена да създава държавни институции, да възстановява своята икономика, разрушена от силното земетресение през 1988 г. и от блокадата на транспортните пътища, като паралелно с това да мисли за съхраняване на своето физическо съществуване. 
photo-1В същото време на народа на Нагорни Карабах му се налага да защитава своето право на живот и на избор да създаде независима държава пред лицето на азербайджанската агресия. Милитаризацията на Азербайджан и неговият избор да използва военна сила за решаване на Нагорно-карабахския конфликт до голяма степен са продиктувани от факта, че на азербайджанска територия тогава се намират най-големите складове за въоръжение и боеприпаси, а също така основният потенциал от тежка техника и авиация на Задкавказкия военен окръг на Съветския съюз. Разполагащи със значително числено превъзходство, азербайджанските войски широко използват тактиката на артилерийския обстрел и въздушните удари по мирно население. 
В тези години мнозина наблюдатели извън Армения се отнасят скептично към шансовете на арменския народ в борбата срещу тази нова агрессия. Те смятаха, че новата трагична страница в историята на арменския народ е неизбежна. Но бойният дух и богатите военни традиции на арменците станаха основа на победите на фронта, които е трудно да бъдат обяснени само от позициите на военната наука. 
Заплахите за сигурността на Армения и днес остават сериозни. Към традиционните заплахи се добавиха и нови предизвикателства, като страничен ефект от съвременните реалности.
С цел ефективно противопоставяне на всички тези тенденции, мащабните реформи засегнаха и военната сфера в Армения. Армията на страната бе окомплектована със съвременно въоръжение, както внесено от чужбина, така и родно производство. Бойното дежурство стана по-безопасно поради усъвършенстването на системата на бойна подготовка и служба. Реорганизацията на учебно-образователния процес позволи да се повиши професионалното ниво на офицерския корпус. Съществено се подобриха и условията за служба на войниците и офицерите. Особено внимание се отделя на връзката армия-общество и на подобряването на социалното обезпечаване на военнослужещите. 
Армения осъществява международно военно сътрудничество с цел укрепване на боеспособността и авторитета на въоръжените сили на страната, успешното и ефективно изпълнение на военната реформа, а така също и за решаването на проблема, свързан с обезпечаването на международната сигурност чрез разширяване на взаимодействието със съюзническите е портньорски държави. 
Армения е член на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Развитието на военния компонент на ОДКС е насочено към създаването и утвърждаването на действени механизми за военно сътрудничество между държавите, участнички в тази организация, създаване на ефективни средства за борба против международните заплахи като тероризма и незаконната търговия с наркотични вещества и оръжие. Страните от ОДКС обменят информация помежду си по тези въпроси. 
Същевременно Армения развива ефективни и взаимоизгодни отношения с НАТО Успешно двустранно сътрудничество се осъществява и с отделни членки на Северноатлантическия пакт, включително и с България. 
Всичко това обаче не означава, че при обезпечаването на военната сигурност на Армения международното сътрудничество може изцяло да замени необходимостта от собствена боеспособна армия, особено в такъв регион със сложна военно-политическа обстановка като Южен Кавказ. Международното сътрудничество е важен компонент, който допълва системата за обезпечаване на военната сигурност на държавата. Чрез него обаче Република Армения дава значителен принос в усилията на международната общност за укрепване на световната сигурност, стабилност и борба с глобалните предизвикателства. 
Армения е единствента държава членка на ОДКС, чийто подразделения се включват във всички сухпопътни миротворчески операции на НАТО. Арменските миротворци са участвали и участват в многобройни международни многонационални учения и мисии (Косово, Афганистан, Ирак, Ливан, Мали). Те винаги са издигали честта на арменския военнослужещ и са получавали похвали и награди от вишестоящето командване, а също и от високопоставени чуждестранни военни. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани