Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Слава“: Дългата минута до вдигане на флага

[post-views]
„Слава“: Дългата минута до вдигане на флага

Последната българска подводница влезе в нов етап от живота си – да пази памет и да вдъхновява като музей


slava„Една минута до вдигане на флага”. Следва минута мълчание, в което е събрана цялата история на последната българска подводница С-84 slava„Слава” – от идването в България на подводната лодка от проект 633 с първото є име „Ленински комсомол” през 1985 г., през множеството бойни задачи по защита на държавността и националния суверенитет до „пенсионирането” є през 2011 г. „Времето изтече, за вдигането на флага и гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване – мирно! Флаг, вдигни!”, командва последният командир на подводницата кап. I ранг проф. Калин Калинов. Знамето на „Слава“ – за последен път, вдига първият командир на подводницата кап. I ранг о.з. Дарин Матеев. Човекът, който сваля съветския флаг през 1985 г. и издига за първи път българския върху подводницата. Съдбата му необиковена, като тази на подводницата „Слава“. През 2009 г. Матеев вече като капитан на кораба „Маласпина касъл“ е взет за заложник в Аденския залив заедно с още 24 души екипаж  от сомалийските пирати и пуснат, след като са платени 2 млн. долара откуп. 
Пред прясно боядисания в оригиналния черен цвят корпус на подводната лодка, която сега е в Белослав, в двора на стъкларската фабрика, са строени бивши подводничари, матроси и мичмани, за които „Слава” значи много.
3Малко преди това те положиха венци и цветя на Паметника на подводничарите, посветили живота си на бойната слава на родината в пункта за базиране Варна, където подводниците „Слава” и „Надежда” обикновено са заставали на пирса. Така подводничарите отбелязаха 66-та 1годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване.
Военният ритуал съпътства тържественото откриване на подводница „Слава” като музей. След тържествения марш приет от началника на щаба на българския боен флот кап. I ранг Камен Кукуров, подводницата отвори люковете си, за да посрещне десетки гости, които могат да видят изцяло реставрираните 2, 3 и 4 отсеци на лодката. В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав.
Много е важно България да възстанови подводното плаване, това са най-автономните кораби и най-силната защита на суверенитета на държавата. Години наред зависим от други страни, време е паритетът на подводните сили в Черно море да бъде възстановен, заяви в емоционално слово капитан I ранг Камен Кукуров, началник на щабa на Военноморските сили, който е най-дългогодишния командир на подводницата и шеф на дивизиона за подводни операции на ВМС.
На церемонията дойдоха четирима бивши командири на „Слава”, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, кметът на IMG_3766Варна Иван Портних, председателят на Съюза на подводничарите в Република България капитан I ранг о.з. Станко Станков, както и човекът, който поде идеята за превръщането на „Слава” в музей и който намери място за последния дом на лодката – Данко Калчев, собственик на завода за стъкло „Инхом”. За заслугите си към подводничарите Иво Антонов получи честта да стане почетен член на техния съюз. Той изиграл основна роля при предаването на „Слава” на община Варна, като така лодката била спасена от съдбата да се превърне в парче скрап, след това помогнал МО да дари 2000 гилзи за претопяване, за да може да се издигне паметникът на подводничарите, чийто основен детайл е рубка на подводна лодка, обясниха от съюза. 
„Прекрасен празник! Имах щастието да служа с магически хора. Когато си до тях, енергията им те кара да даваш на 105 процента от себе си. Това са хора, с които можеш да отидеш в тила на врага!”, вдъхновява се от спомените си Цветко Цветков, бивш шифровчик на подводницата. „Подводничарите се поздравяват с фразата „За равен брой!” – броят на потъванията да е равен на броя на изплуванията. През годините в подводния флот на България са служили повече от 6500 мъже. За всичките години екипажът на подводницата не е губил човек. Който влезе в редиците на подводничарите няма право на грешки. Морето не просто обича смелите, то не търпи неможещите, незнаещите и мързеливите, казва Цветков. След това се обръща и отдава чест на своя командир на подводницата „Слава”. „Аз съм обикновен български мичман, но това е Краснодар Костадинов, командир на подводницата до 1989 г. Остана си капитан III ранг, отиде в търговското плаване и започна от началото, все едно сега завършва морското училище. За 16 години стигна до капитан далечно плаване в танкерния флот, като 7 години от тях плава под гръцки флаг. Голям мъж, като всички подводничари”, казва Цветков и очите му се насълзяват.
Всички знаят, че подводницата „Слава” започва нов живот – да пази паметта и да вдъхновява младите като музей.

Най-ново

Единична публикация

Избрани