Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байерн грабна трофея в Шампионската лига за шести път след 1:0 срещу ПСЖ

[post-views]

960-600-bajernЗа шести път в славната си история Байерн (Мюнхен) се окичи със званието първенец на Европа, след като спечели Шампионската лига. Във финала на “Луж” в Лисабон германският колос победи Пари Сен Жермен с 1:0 след гол на Кингсли Коман в 59-ата минута. Така баварците завършват кампанията този сезон с феноменалните 11 победи от 11 мача в турнира. Предишният триумф на Байерн в ШЛ беше преди седем години, а преди това клубът беше №1 още през 1974, 1975, 1976 и 2001 г.

Единствения гол в мача реализира в 59-ата минута Кингсли Коман.

Първото положение бе за парижани в 18-ата минута, когато Нойер спаси удар Неймар.  В 22-ата Левандовски стреля с обръщане и намери страничния стълб на вратата на Навас. Веднага Ди Мария отговори с удар малко над вратата на Байерн.

Груба грешка в защитата на баварците позволи на Мбапе да получи топката в много изгодна позиция, но стреля слабо и в ръцете на Нойер.

Веднага след това Байерн имаше претенция за дузпа, след като Керер постави ръката си на рамото на Коман, но реферът Даниеле Орсато прецени, че контактът не е достатъчен за наказателен удар. Първата част приключи при нулево равенство, след равностойна игра.

Предпазливо започна и второто полувреме, но в 59-ата минута, Кимих центрира прецизно към главата на Кингсли Коман и той не пропусна да се разпише за 1:0 в полза на Байерн. Четири минути по-късно пак Коман имаше шанс да вкара топката в мрежата на ПСЖ, но пред голлинията се намеси Тиаго Силва и изчисти.

Така Байерн триумфира за шести път с трофея в най-елитния клубен турнир на континента.

Звездата на тима Роберт Левандовски може да се похвали с няколко впечатляващи постижения. Полският национал отбеляза 55 гола във всички турнири, като никой играч от петте водещи първенства в Европа не е вкарал повече попадения от него.  Лева остави след себе си Чиро Имобиле от Лацио (39 гола) и Кристиано Роналдо от Ювентус (37 гола).  Левандовски е първият футболист, който печели требъл и става голмайстор на всички състезания, в които е участвал през сезона. Той реализира 34 попадения в Бундеслигата, 6 в турнира за Купата на Германия и 15 в Шампионската лига.

32-годишният нападател се разписа във всеки от мачовете си в ШЛ през кампанията, с изключение на финала. 

Капитана на Пари Сен Жермен Тиаго Силва изигра последния си мач за отбора при загубата от Байерн Мюнхен с 0:1. Силва заяви, че се извинява на феновете. Обеща да се върне в ПСЖ, отбора на сърцето ми, в различна роля. Сега искал да играе още 3-4 години в състава на Бразилия за световното първенство в Катар.

Голямата звезда на Пари Сен Жермен – Неймар, е остана изключително разочарован след загубата във финала на Шампионската лига от Байерн Мюнхен. Минути след последния съдийски сигнал стана ясно, че бразилецът е отказал да излезе обратно на терена за награждаването. След разговор със съотборниците си в съблекалнята обаче, той е размисли и се е върна, за да получи медала си за второто място заедно с останалите от тима.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Избрани