Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойците от „Тихина“ възстановяват плочите на загинали колеги

[post-views]
Бойците от „Тихина“ възстановяват плочите на загинали колеги

0501 тихина загиналиБойците от Морския специален разузнавателен отряд подемат инициатива за възстановяване и обновяване на паметните плочи на загиналите трима млади воини от отряда и започват събирането на средства. Това е само една от идеите, с които „бойните плувци“ ще отбележат половинвековния юбилей от създаването на уникалното формирование в Българската армия, известно като „Тихина“, в средата на октомври.

Със събраните средства ще се възстанови паметната плоча на главен старшина Димитър Христов в близост до бившето летище Калиманци, ще се ремонтира паметната плоча на матрос Камен Миланов на моста на централния плаж в Бургас, както и паметната плоча на старши сержант Николай Колев в близост до хижа Рай. Обсъжда се и идеята, с част от събраните средства да се постави възпоменателна плоча в местността „Тихина“ край варненския квартал Аспарухово, където е бил първият войскови район на подразделението в периода 1970-1984 г.

На 12 юни 1996 г. при изпълнение на учебно-тренировъчен парашутен скок в района на село Калиманци, Варненско, загива главен старшина Димитър Христов. На 11 август 1996 г. при изпълнение на задача под вода, свързана с демонстрации на бойни способности по случай  Празника на Военноморските сили в района на централния плаж в Бургас, загива матрос Камен Миланов. Година по-късно, на 12 август 1997 г. при провеждане на алпийска подготовка в района на Райското пръскало в Стара планина, загива главен старшина Николай Колев.

0502 корица мравки по кожатаПърви на инициативата на командосите откликва капитан III ранг о.р. Иван Радев, служил в отряда от 1983 до 1993 г. Писателят дарява за благородната кауза на „Тихина“ 100 броя книги от романа си „Мравки по кожата”, който е посветен на момчетата от специалните части на Българската армия.

„Отправяме молба за включване в благотоворителната кампания към всеки български родолюбец, за да остане жива паметта за свидните жертви на легендарното и единствено по рода си в българските въоръжени сили парашутно-водолазно формирование, известно като „Тихина“, в което няколко поколения мъже са отдали здравето, душата и живота си в името на националната сигурност на България!“, заяви командирът на формированието кап. II ранг Герман Славов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани