Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция и Гърция в мирен диалог – Германия медиатор в спора

[post-views]
Турция обвини Гърция, че обучава терористи

flags-Greece-Tr

Турция и Гърция са готови за мирен диалог, след нарастващото напрежение между страните за добив на газ в Средиземно море. Германия се обяви за медиатор в спора.

В опит да потуши напрежението между страните в териториалния спор по Източното Средиземноморие външният министър на Германия Хейко Маас посети Гърция и Турция.

В Атина, Маас коментира случващото и призова:

Хейко Маас – външен министър на Германия:

,,Сегашната ситуация в Източното Средиземноморие е много напрегната и една искра би била достатъчна, за да предизвика катастрофа. Ето защо искаме да направим всичко, за да не допуснем това да се случи. “

От своя страна външният министър на Гърция Никос Дендис, заяви, че Атина ще защитава своя суверинитет и правата си в името на закона.

Хейко Маас посети и Турция. Анкара изрази готовност за диалог с Атина, но без предварителни условия, поставени от съседката й.

Припомням, че двете страни – съюзнички в НАТО водят спор за проучване и добив на природни ресурси в източната част на Средиземно море, въвличайки в него ЕС и други съседни държави. Междувременно Гърция започна съвместно военно учение със САЩ близо до остров Крит и поиска от Европейската комисия да наложи санкции на Анкара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани