Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Развиваме периферните военни болници

IMG_4781– Генерал-майор Мутафчийски, как се осъществява амбициозната концепция за развитието на ВМА?
– С приемането й през 2017 г. акцентът е в развитието на периферните болници в структурата ни, не само на централната военна болница в София. Защото ръководството ни смята, че всеки български военнослужещ, независимо къде се намира, има право на еднакво качествено медицинско обслужване, и не само в централната сграда. Разбира се, не може да се постигне пълно равновесие и уеднаквяване на обслужването, но за последните 2 г. успяхме всичките ни периферни болници от ниво „Роля 2” да отговарят вече на „Роля 2-усилена”, а варненската вече върви към нивото на „Роля 3”. Това е безспорен успех за възможностите на нашите болници от военна гледна точка, но и за по-добро задоволяване на потребностите от медицинска грижа на населението. Затова имаме нови рентгени, възможности за горна и долна ендоскопия, лапароскопски апаратури, ехографи, нови апарати за анестезия. Във връзка с COVID-кризата се дозаредихме с още апарати за обдишване. Програмата върви и във войсковите пунктове, където е наша грижа, но от дълго време там не беше правено нищо. Старият ни проблем с дълговете не съществува от 1 януари 2018 г. и ВМА е в стабилно положение. За първи път ще закупим за всеки лекар във войсковите поделения и за боен санитар реанимационни раници плюс животоспасяваща реанимационна апаратура по стандартите на Алианса. Работим и за осигуряване със санитарни автомобили на военните ни части.

– Кажете нещо повече за 8-те линейки, които ВМА придоби?
– Една от основните задачи в концепцията ни е развитието на осигуряването на военните операции, на военните учения, наши, регионални или международни. Във военномедицинското осигуряване на такива учения много важни са санитарните автомобили, с които екипите ни разполагат – да са добре оборудвани, да може бързо да се евакуират пострадали или болни военнослужещи. Това е част от програмата, която се забави с повече от половин година поради съвсем обективни причини. Имахме писмо и от фирмата-доставчик, представител на производителя, и от централата във Франция, че поради ситуацията с COVID-пандемията заводите са затворени и ни молят за разбиране за около 6-месечното закъснение. А тези санитарни автомобили – линейки, реанимобили на пълно оборудване, трябваше да придобием още през февруари. Но днес ги имаме – с клас Б на оборудване, напълно достатъчно за реанимационно болни, добре заредени с кислородни бутилки, с апарати за обдишване и възможности за поддържане на жизнените функции. За лежащо и седящо болни, а и за тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми. Това е особено важно за бойните травми, за травмите при учения. 
Тези линейки, разбира се, са не само за централната военна болница, а и за периферните. Защото всяка от тях има своята полоса на отговорности. Разпоредил съм пълен преглед на авто-парка. Известно е, че имахме голям дарител на 6 реанимобила по време на първата фаза на COVID-епидемията, от различна марка, по същия начин оборудвани. Разполагаме и с други запазени и доста добре поддържани реанимобили. Така че до края на август ще имаме яснота какви автомобили ще получи всяка една от болниците ни, вкл. и леки автомобили.

– Споменахте и за навременна финансова подкрепа към ВМА?
– Преди седмица за пореден път се засвидетелства огромно внимание към ВМА и към военномедицинската служба на българските ВС. С постановление на МС се отпуснаха 8,66 млн. лв. целеви средства по конкретни програми в контекста на ситуацията – за доокомплектоването на инфекциозната ни клиника със съвременен диагностичен блок. Това включва строителство на отделно тяло с топла връзка към клиниката и закупуване на модерен 32-срезов скенер, с големи възможности, с пълен пакет на софтуерни програми, съвременен дигитален, графично-скопичен рентгенов апарат, който е 2 пъти по-скъп и от скенера, много важен, както за първоначална  диагноза на респираторните инфекции не само през COVID-епидемията. Това са съвременни машини, които не натоварват радиологично пациентите, но са с достатъчно възможности да проследяват развитието на заболяването. Допълнителен персонал там няма да има, освен лаборанти, защото от 2 г. ВМА разполага със система с възможности всички дигитализирани образи и изследвания да могат по интернет да се гледат от всяка точка на света. Така нашите рентгенолози и скенеристи могат да консултират дори от вкъщи, което ни спестява човешки ресурс, който става все по-ценен. 
Почти половината от тази сума е за последния етап от ремонта на операционните ни във ВМА – София. Реновирани са 6 операционни, 6 се реновират в момента, а останалите до 19, вкл. и зала за събуждане, са липсващото досега звено, за да завърши реновирането на операционния ни център. Първо заменихме вентилационната и климатизационната система с най-съвременното на пазара – от най-важните неща за предотвратяване на вътреболнични инфекции. Осъществихме и пилотния проект на проф. Никола Владов, свързан с трансплантационната програма, а следващите реновирани операционни са свързаните с травматизма, стратегическо за нас. В болницата ни във Варна сега започва друг също стратегически за ВС проект, но не само за тях. Реновира се клиниката ни по изгаряния с осигурено финансиране. Основната ни грижа за ВМА е да повишим способностите си, за да сме полезни при бойна травма и всичко, свързано с бойни действия. И едновременно да отговорим на очакванията на военнослужещите и семействата им, както и на всички осигурени български граждани.

– Болницата в Сливен щеше да бъде закривана, а дори само ролята й в овладяване на COVID-епидемията показа големия й потенциал. Каква е нейната перспектива?
– Да, преди 20 г. имаше такава идея. И без да омаловажавам ролята на другите ни болници, тя като че ли има най-перспективно развитие. Там е разположен полигонът „Ново село” с международно участие, с постоянно присъствие на чужди военни контингенти, с постоянни тренировки и военни учения. Така че болницата няма да загуби значението си. Затова са големи и усилията ни да преоборудваме реанимационното отделение, както и в останалите болници (последната без скенер – плевенската, получи такъв), с чисто нови апарати: ехографи, рентгенов апарат последно поколение, скенер, а предстои закупуването и на лапароскопска апаратура. Още когато е имало много войска в този регион, един от основните бичове за личния състав на ВС са и инфекциозните заболявания. Както виждаме, винаги можем да бъдем изненадани от инфекции в огромни размери. Сега изтеглихме от средносрочни в краткосрочни цели възстановяването на 3-етажна сграда в обсега на сливенската болница със самостоятелни санитарни възли. Болницата ни там се оказа много ценен партньор на здравеопазването в региона при първия етап на COVID-епидемията. Говоря за първи етап, защото още нищо не е свършило. И когато се разболя почти целият състав на клиниката в областната болница, ВМА-Сливен, както и сега, беше основният играч в лечението на заразените. Имаме щастието, че началникът й, полковник д-р Илиян Комитов е инфекционист. И това му е близко до сърцето и съм му изключително благодарен за ентусиазма, с който екипът се включи в тежката задача. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024