Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отравянето на Навални: ЕС и НАТО увеличават натиска си върху Русия

[post-views]
В Брюксел продължава срещата на външните министри на НАТО

NATO STOLTENBERGСъюзниците в НАТО единодушно осъдиха опита за покушение срещу един от лидерите на руската опозиция Алексей Навални с отровното вещество Новичок. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той призова Русия да разкрие програмата си за производството на токсични вещества и да позволи провеждането на независимо международно разследване по случая.

Северноатлантическият съвет на НАТО се събра на извънредно заседание на ниво посланици, заради случая с Алексей Навални, който продължава да се бори за живота си в болница в Берлин. По време на заседанието, Германия е представила направените от специалистите й разкрития, посочи Столтенберг и допълни.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Доказателствата са отвъд всяко съмнение, че г-н Навални е бил отровен с бойно отровно вещество от семейството на „Новичок“. Използването на подобни оръжия е ужасяващо. Всички съюзници сме обединени и осъдихме тази атака. Всяка употреба на химически оръжия показва пълното неуважение на човешкия живот и неприемливо нарушение на международните норми и правила.“

Столтенберг подчерта, че по време на срещата са обсъдени и възможни мерки във връзка с Навални, но все още не е възможно да се каже какви ще са те. Атаката срещу руския опозиционер вече беше осъдена и от ЕС, но засега не е ясно, дали Брюксел готви нов списък със санкции.

В декларация на върховният представител за външната политика Жозеп Борел се посочва, че ЕС иска провеждането на международно разследване, и за сега си запазва правото в бъдеще да предприеме допълнителни действия. Безнаказаността не трябва и няма да бъде толерирана се казва още в декларацията. В същото време Русия категорично отрича да е замесена в опита за убийство на Навални и отново призова Германия да представи допълнително доказателства по случая.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани