Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рокади в ЕС: Валдис Домбровскис пое ресора търговия

[post-views]
Рокади в ЕС: Валдис Домбровскис пое ресора търговия

Dombrovskis-EUЕК с нов комисар по търговията. По предложение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен важния ресор  поема заместникът й – латвиецът Валдис Домбровскис, който  отговаря и за еврозоната. Припомням, че до разместванията в Комисията се стигна след оставката на ирландския еврокомисар Фил Хоган в края на миналия месец.

Ирландия загуби важно портфолио. Това са най-честите коментари за решението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да предложи ключовия за ЕС търговския ресор на един от заместниците си  – Валдис Домбровскис, а не кандидатката на Дъблин Мейрийд Макгинес.

Урсула фон дер Лаейн – председател на ЕК:

„Реших да предложа на Съвета и на Европарламента  за еврокомисар  Мейрийд Макгинес, която ще отговаря за финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари. За ресор търговия ще предложа изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровски, който ще продължи да отговаря и за еврозаната.“

Търговският ресор е смятан за изключително важен в Европейската комисия. Причината – продължаващите търговски преговори между ЕС и Великобритания около предстоящия Брекзит, както  и задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай.

Валдис Домбровскис- зам.-председател на ЕК:

„С нетърпение очаквам да работя за европейския интерес по този важен ресор, продължавайки и настоящата си роля на заместник-председател, отговарящ за икономика, която работи за хората.“

За да влязат в сила промените в състава на ЕК първо трябва да ги одобри ЕП.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани