Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 23 октомври ЕК представя първите доклади за върховенството на закона

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

euЕвропейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз. Това съобщи заместник-председателят на комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Кога и ще отпадне ли Механизмът за сътрудничество и проверка или т.нар мониторинг на ЕК върху България за сега остава отворен въпрос. Вера Йоурова посочи, че това може да стане след решение на Съвета на ЕС, който има крайна дума.

Зам.-председателят на Комисията посочи, че наблюдава със загриженост събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава. ЕК не е арбитър във вътрешнополитически спорове, трябва да има ясно разграничение между правомощията на комисията и на държавата, изтъкна Йоурова. 

Още преди година Комисията обяви,  че няма да има повече доклади. В края на миналата година ЕП също гласува за отпадане на механизма.

Дори и да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка, той ще бъде заменен от новия механизъм за върховенството на закона, според който освен за борбата срещу корупцията, независимостта на съдебната система, ще включва и свободата на медиите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани