Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Каракачанов към Скопие: Съгласие за Гоце или София ще блокира преговорите ви с ЕС

[post-views]
Каракачанов : Никога не бих  нарекъл  български офицер „прост летец“

karakachanovБългария ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз, ако не се постигне съгласие по спорните исторически въпроси в комисията, чиято работа спря.
Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В телефонен разговор с македонската ТВ24, от който медията предава пряко само кратък пасаж, той обяснява, че 3 години от подписването на Договора за добросъседство Скопие избягва решаване на спора за Гоце Делчев, а 10 месеца избягва и срещи на комисията, чиито заседания спряха в края на миналата година, докато очаква от ЕС да застане в нейна защита.
„Това е достатъчно основание България да постави този въпрос много ясно. Ние сме го казвали доста ясно, поне сто пъти през последните десет месеца, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, България ще възрази срещу насрочването на първата посланическа конференция, докато въпросите не бъдат изчистени. Това е позицията на България и тя е много ясна в Скопие.” 
Попитан дали това означава, че първата междуправителствена конференция – фактическо начало на преговорите – ще бъде блокирана от страна на България, – Каракачанов отговаря: „Разбира се“. 
„Вие се съгласихте да си сменяте знамето, да си смените името. А със страната, която винаги е помагала на (Северна) Македония, смятате, че може да се действа некоректно”, уточни министърът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани